Nieuws

Buschauffeur met mobiel in de hand hoort vandaag of hij weer mag rijden

Vandaag doet de rechter uitspraak over het ontslag van een buschauffeur van Connexxion. De man, die al 36 jaar op de bus rijdt, werd op staande voet ontslagen nadat een passagier twitterde dat hij zijn mobieltje in zijn hand had. Op bewakingsbeelden zou dat te zien zijn. Volgens de advocaat van de man mag Connexxion die beelden niet zomaar gebruiken.
ARNHEM - Vandaag doet de rechter uitspraak over het ontslag van een buschauffeur van Connexxion. De man, die al 36 jaar op de bus rijdt, werd op staande voet ontslagen nadat een passagier twitterde dat hij zijn mobieltje in zijn hand had. Op bewakingsbeelden zou dat te zien zijn. Volgens de advocaat van de man mag Connexxion die beelden niet zomaar gebruiken.
Mag een buschauffeur van Connexxion die tijdens het rijden zijn mobieltje pakte, weer op de bus of niet? Dat is de vraag die de rechter in Arnhem vrijdag moet beantwoorden. De man, die al 36 jaar op de bus zit, is eind maart op staande voet ontslagen door Connexxion. Hij zou tijdens een dienst naar zijn mobiele telefoon hebben gegrepen.

Connexxion werd getipt door passagier

Een passagier zou via een tweet Connexxion hebben ingelicht over de chauffeur. Connexxion heeft daarop de beelden van de bewakingscamera in de bus hebben bekeken en gezien dat hij naar zijn mobiel greep. De man werd op staande voet ontslagen.

'Beelden kijken mag niet'

Volgens de advocaat van de chauffeur, Maria Lamers, mag Connexxion de beelden niet zomaar bekijken. 'Die zijn voor de veiligheid van de chauffeur en mogen alleen bekeken worden als er een vermoeden is van een misdrijf en mogen dan alleen door het Openbaar Ministerie opgevraagd worden'. De advocate pleit voor handsfree sets in de bussen.

'Het is zijn leven'

De buschauffeur wil zo snel mogelijk terug op de bus. 'Het is zijn leven', aldus zijn advocate. 'Connexxion heeft een sanctiebeleid, en ontslag op staande voet is het zwaarste middel. Bij andere chauffeurs zijn andere sancties opgelegd.' De buschauffeur is de derde dit jaar die in de problemen is gekomen omdat hij met zijn mobiele telefoon bezig was tijdens zijn werk. De chauffeurs klagen dat ze zich vogelvrij voelen.