Nieuws

Brandweer extra alert op bos- en heidebranden

Door de zomerse temperaturen is de kans op bos- of heidebrand hoger dan normaal. De brandweer in Midden-, Noord- en Oost-Gelderland gaat daarom vrijdag preventief in code oranje.
EDE - Door de zomerse temperaturen is de kans op bos- of heidebrand hoger dan normaal. De brandweer in Midden-, Noord- en Oost-Gelderland gaat daarom vrijdag preventief in code oranje.
Ook de verkenningsvliegtuigen van de regio's, Ajax en Oscar, worden ingezet. Bij code oranje rukt de brandweer met meer materiaal en mensen uit. Donderdag is er ook al een hoger risico waardoor code geel van toepassing is. In verband met de verwachte droogte wordt dat vrijdag dus opgeschaald. 'We hebben meetstations in de gebieden staan. Die meten bijvoorbeeld de temperatuur, de wind, luchtvochtigheid en droogte. Maar er wordt natuurlijk ook vooruit gekeken naar de verwachtingen van bijvoorbeeld het KNMI. Die laten een verhoogd risico zien voor donderdag en een nog hoger risico voor vrijdag'.

Nooit rennen in directe lijn van brand

Eerder publiceerden wij een aantal tips om natuurbranden te voorkomen en om in het geval van een brand veilig weg te komen. Zo moet u bij code oranje extra rekening houden met brandbaarheid van spullen. Een weggegooide sigaret of een stuk glas kan het begin vormen van een brand. Ook is een open vuur of een barbecue bij droog weer gevaarlijk.
En als u in de buurt bent van zo'n natuurbrand dan moet u op het volgende letten. Natuurlijk moet u zorgen dat u wegkomt, niet op hulp wachten maar vluchten.
Het beste is om naar een openbare weg te rennen maar houd vooral rekening met de uitbreiding van de brand. Ren haaks op de uitbreiding van de brand zodat u niet wordt ingehaald. Bel ook 112 en probeer herkenningspunten te vinden, zoals het nummer van een ANWB-paddenstoel.
En ook het dierentransport moet rekening houden met de hoge temperaturen. Volgens de NVWA mag de temperatuur in de vrachtwagen die verder dan 60 kilometer moet rijden niet boven de 30 graden uitkomen. 'Het is de verantwoording voor de chauffeurs om goed voor te dieren te zorgen, ook als de wagen stilstaat. Om de chauffeurs tegemoet te komen wordt er al vanaf 4 uur gekeurd voor export zodat er op de langere afstanden eerder gereden kon worden', aldus een woordvoerder.   
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!