Nieuws

Afschieten van wilde zwijnen op de Veluwe begonnen

EPE - Op de Veluwe wordt sinds woensdag weer gejaagd op wilde zwijnen. Volgens tellingen lopen er deze zomer ruim 5200 zwijnen rond en daarvan worden ongeveer 3800 gedood.
De verwachting is dat dit niet gaat lukken. Dat houdt in dat er volgend jaar een record aantal zwijnen op de Veluwe rondloopt. Het grote aantal zwijnen komt door de zachte winters. Er is volop voedsel.
'We zien nu al veel eikels aan de bomen, als we ook nog veel beukennoten krijgen, is er straks weer heel veel', zegt Gerrit Jan Spek van de Faunabeheereenheid Gelderland. Het grootste deel van het afschot moet in juli en augustus worden geschoten wanneer eten nog schaars is. De komende dagen wordt door de hitte weinig gejaagd. De dode dieren rotten met deze temperaturen te snel voor ze in de koeling kunnen komen.

Perfecte tijd om zwijnen te spotten

Voor toeristen is dit de perfecte tijd om zwijnen te spotten. Tot de eikels rijp zijn en van de boom vallen, is er weinig voedsel. De zwijnen eten nu daarom hoofdzakelijk gras en doen dat van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat.
In Ermelo en Epe is in voorgaande jaren veel overlast van zwijnen geweest. De verwachting is dat de overlast bij Epe dit jaar meevalt, bij Ermelo worden door de hoge zwijnenstand wel problemen verwacht. Op de Veluwse wegen wordt het uitkijken geblazen. In mei waren er 28 aanrijdingen met zwijnen, in juni waren dat er al 50.
Jagers gaan speciaal langs de weg jagen om zwijnen daar te weren. Het jachtseizoen loopt tot 31 januari met een uitloop tot 15 maart.