Nieuws

Zweten in Gelderland; zo houden we het hoofd koel

Het wordt warm, heel warm. En dus is er ongemak.
ARNHEM - Het wordt warm, heel warm. En dus is er ongemak.

Streekmarkt De Liemers begint vroeger

De vijfde streekmarkt van de Liemers op 4 juli begint om 9 uur in plaats van om 11 uur. De eindtijd is verplaatst van 16 naar 13 uur. Dit in verband met de warmte en de verzoeken van bedrijven.

Regionale Veteranendag zet daken op auto's

Aanstaande zaterdag is de regionale Veteranendag op de Veluwe. Om de veteranen te beschermen tegen de zon wordt er extra water uitgedeeld en zullen er daken op de auto's geplaatst worden. Ook zullen de ramen worden opengezet, zo meldt de organisator.

Vuilnis Druten eerder opgehaald

In verband met de warmte zamelt Dar vroeger in. De gemeente waarschuwt: afval wordt mogelijk eerder ingezameld dan gewoonlijk. Het afval moet vanaf 07.30 uur aan de straat.

Afgelastingen

De Dag van de Renkumse inwoner van zaterdag 4 juli gaat niet door. Dat heeft de gemeente besloten. 'Tot onze spijt moeten wij maar liefst 22 initiatieven die komende zaterdag open huis zouden houden, teleurstellen. Datzelfde geldt uiteraard voor alle inwoners die van plan waren initiatieven te bezoeken.'De dag wordt  in het najaar alsnog georganiseerd.
In Bennekom is zaterdag de 13e editie van de kunstmarkt afgelast. En in Ermelo gaat zaterdag een paardensportwedstrijd niet door.

Spoorstaven worden 70 graden

Gelderse treinreizigers zijn gewaarschuwd. Het staal van de spoorstaven kan wel 70 graden worden, dan kan het staal uitzetten. Ook elektronica kan ontregeld raken, met sein- en wisselstoringen tot gevolg. Bij aanhoudende hitte met meer dan 25 graden controleren inspecteurs van ProRail voortdurend de ligging van het spoor.
In het hele land staan storingsploegen klaar om storingen te verhelpen. Er staan wegsleeplocomotieven klaar om eventueel gestrande treinen weg te kunnen slepen.
Bij warm weer kan een vonk in een droge berm een bermbrandje veroorzaken. Bijvoorbeeld als de trein moet remmen. ProRail  maait daarom tijdig de bermen en bij werkzaamheden, zoals het slijpen van het spoor, wordt een brandwacht ingezet.

Bewoners leren het hoofd koel te houden

Het Schild, het centrum voor blinden en slechtzienden, in Wolfheze geeft z'n bewoners via de gesproken kabelkrant tips voor verkoeling. Ook krijgen ze extra drinken of bouillon geserveerd. Verder wordt erop gelet dat de bewoners luchtige kleding dragen en geen dikke dekens op hun bed hebben liggen.
De directie doet ook een oproep aan de familieleden van bewoners. Heeft u een ventilator? Zet die dan in de kamer van een bewoner van Het Schild.

Hoe bespaar je op je stroomrekening?

Doordat de Gelderse airconditioning en ventilatoren de komende dagen op volle toeren draaien, stijgt het stroomverbruikt naar verwachting met 10 procent. Energiebedrijf Essent geeft daarom een paar tips om te besparen.
- Ventileer slim. Zet de ramen en deuren pas open als het buiten koeler is dan binnen, zoals ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts.
- Gebruik geen gloeilampen, want die geven veel hitte af. Daardoor moet de airco harder werken om het koel te houden.
- Voor de lange termijn: goede isolatie, zodat het in de zomer binnen koel blijft en schaf een energiezuinige airco aan.