Nieuws

Alles moet wijken voor de Giro d'Italia in Nijmegen

NIJMEGEN - Het gemeentebestuur van Nijmegen heeft besloten dat de Giro volgend jaar voorrang krijgt op alle andere evenementen tijdens het Hemelvaartweekend.
De Giro start op vrijdag 6 mei met een tijdrit in Apeldoorn. Een dag later gaat het van Arnhem naar Nijmegen. De derde etappe is op zondag. Dan rijdt het peloton vanuit Nijmegen met een grote omweg weer terug naar Arnhem.

Wielerwedstrijd gaat week lang vóór alles

Het college van burgemeester en wethouders legt voorlopig een 'claim' op de openbare ruimte. Daarmee heeft de Giro prioriteit boven alles. De maatregel geldt niet alleen voor de dagen dat de renners door Nijmegen racen, maar ook voor de week in aanloop naar de Giro. Van 30 april tot en met 9 mei moet alles wijken wat een vlekkeloos verloop van de Giro in de weg staat.

Geen terrassen tijdens Giro?

Het besluit kan grote gevolgen hebben voor de horeca. Het betekent namelijk ook dat vooralsnog terrassen op straat niet zijn toegestaan. Pas als blijkt dat er nog wat ruimte over is die de organisatie van de Giro niet nodig heeft, dan wordt gekeken of er ook vergunningen worden afgegeven voor terrassen en andere evenementen. Ook de markt kan in die periode worden ingeperkt.
Toch zegt wethouder Ben van Hees dat hij wel wil kijken hoe ondernemers ook een graantje kunnen meepikken van de Giro. 'Een belangrijke reden om de Giro naar Gelderland te halen is de economische spin-off. We gaan uiteraard een maximale inspanning leveren om te zorgen dat ondernemers hun werk kunnen doen.'
Op dit moment is de precieze route van de Giro in Nijmegen nog niet bekend. Pas als die duidelijk is, gaat de wethouder met ondernemers in gesprek over wat er nog mogelijk is.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl