Nieuws

Proef in Elburg: auto's mogen doordeweeks het centrum in

Automobilisten mogen bij wijze van proef in november doordeweeks de stad inrijden. De gemeente heeft daar toestemming voor gegeven. © Flickr/Hans Korteweg
ELBURG - Automobilisten mogen bij wijze van proef in november doordeweeks de stad inrijden. De gemeente heeft daar toestemming voor gegeven.
De test loopt tot februari. Angelo Hup van de Winkeliers Vereniging Elburg zegt dat de ondernemers met deze maatregel hopen op meer omzet en betere bereikbaarheid van de lokale middenstand.
'Veel ouderen komen met de auto naar het centrum, maar kunnen niet altijd de afstand van de parkeerplaats buiten het centrum naar de winkels lopen. In 2008 is het centrum autovrij geworden, sindsdien merken wij dat er omzetdaling is.'

Vier minuten lopen, of langer?

Voor een fitte shopper is het vier minuten lopen van de parkeerplaats naar middenin het centrum. Voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn duurt dat langer.
Woordvoerder Rusters van de gemeente Elburg zegt: 'Na de proef gaan we evalueren. Dan wordt er ook gekeken of de omzet daadwerkelijk is verhoogd en hoe de verkeersveiligheid en leefbaarheid zich verhouden tot de verandering.
De evaluatie gebeurt samen met de vertegenwoordigers van de bewoners en ondernemers, uit Elburg. Rusters: 'De gemeente benadrukt dat het hier om een éénmalige proef gaat.'
Tijdens de proef gaat op maandagochtend de binnenstad open voor auto's en op vrijdagmiddag wordt het centrum weer afgesloten. In het weekend verandert er niets, dan blijft het centrum van Elburg gewoon autovrij.