Nieuws

A50 bij Apeldoorn weer open na kettingbotsing

APELDOORN - De snelweg A50 van Arnhem naar Apeldoorn is weer open. Aan het einde van de middag botsten ter hoogte van Apeldoorn tien auto's op elkaar. Volgens de politie vielen er vijf gewonden, van wie één ernstig.
De A50 werd na het ongeluk volledig afgesloten. Tussen Loenen en Apeldoorn ontstond een file van maximaal 6 km. De weg was tot 23.00 uur dicht. De verkeerongevallenanalyse was lang bezig met onderzoek. Daarna konden de auto's pas worden geborgen en werd het wegdek schoongemaakt. Ook de vangrail moest worden hersteld.
De gewonden zaten in de voorste twee auto's. Volgens de politie zaten meerdere mensen bekneld. Zij zijn door de brandweer uit hun benarde positie gehaald. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Liveblog (gesloten):

22.00: De laatste auto's zijn inmiddels weggehaald. De weg wordt schoongemaakt. De verwachting is nog steeds dat de weg tussen 23.00 en 00.00 uur weer open gaat. We sluiten het liveblog.

21.30:

21.10: De weg gaat waarschijnlijk pas tussen 23.00 en 00.00 uur open, meldt de officier van dienst van Rijkswaterstaat. De verkeersongevallenanalyse is langer bezig dan verwacht. Het is een gecompliceerd ongeluk. De twee aangereden auto's moeten door een grijper worden opgepakt. Nadat de auto's zijn geborgen, wordt de weg schoongemaakt. Er ligt olie, benzine en glas op het wegdek. Ook de vangrail moet worden hersteld..
21.00: De berging is in volle gang.
20.30: Twee auto's zijn inmiddels weggehaald. Vier auto's staan op het punt om geborgen te worden. Er staat nog steeds een file.
20.00: De eerste auto wordt weggehaald.
19.30: De verkeersongevallenanalyse is nog volop bezig met onderzoek. Alles staat er en ligt er nog net zo bij als vlak na het ongeluk. De verwachting is nog steeds dat de weg om 22.00 uur weer open kan. Het onderzoek duurt waarschijnlijk nog een uur à anderhalf uur. Daarna worden de auto's geborgen en kan de reparatie beginnen.  
19.10: Video van het ongeluk staat op de site.
19.00: Negen mensen die betrokken waren bij het ongeluk, maar niet gewond raakten, zijn opgehaald door een taxibusje. Wachten in de hitte is namelijk geen pretje. Medewerkers van Rijkswaterstaat melden dat het nog tot 22.00 uur kan duren voordat de weg weer open gaat. Er ligt olie op de weg en het asfalt en de vangrail moeten worden gerepareerd.
18.55: De vogel waardoor het ongeluk volgens omstanders is ontstaan.
18.40: De politie meldt dat er vijf gewonden zijn gevallen. Van één van hen is de toestand kritiek. Tien auto's zijn erbij betrokken. De gewonden zaten in de voorste twee auto's. De oorzaak wordt onderzocht.
18.25: De politie zegt dat er zeker vier gewonden zijn gevallen, van wie één ernstig. Ze zijn allemaal naar het ziekenhuis gebracht.
18.10: Hulpverleners schatten dat er tussen de zes en tien gewonden zijn. Een van hen zou er ernstig aan toe zijn. Er zijn zo'n tien auto's bij betrokken, ziet cameraman Wim Hageman. De weg is in de richting van Zwolle waarschijnlijk tot 21.00 uur afgesloten, heeft hij daar ter plaatse gehoord.
17.50: Cameraman Niels Damstra is ter plaatse. Een chaos, zegt hij. Volgens omstanders zou een roofvogel de boosdoener van het ongeval zijn. De vogel ligt dood op de weg.
17.25: De hulpdiensten rukken uit.
17.15: Een medewerker van Omroep Gelderland meldt dat er een groot ongeluk op de A50 is gebeurd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!