Nieuws

Hoe voorkom je een aanrijding met een zwijn?

De komende twee maanden is het risico dat u op de Veluwe een zwijn aanrijdt groot. Een aanrijding met een wild zwijn kan veel schade veroorzaken aan de auto en ernstig letsel opleveren aan de bestuurder en het wilde zwijn. Het is niet altijd te voorkomen, maar u kunt het risico wel een stuk kleiner maken met de volgende tips: © Wiki Commons
ARNHEM - De komende twee maanden is het risico dat u op de Veluwe een zwijn aanrijdt groot. Een aanrijding met een wild zwijn kan veel schade veroorzaken aan de auto en ernstig letsel opleveren aan de bestuurder en het wilde zwijn. Het is niet altijd te voorkomen, maar u kunt het risico wel een stuk kleiner maken met de volgende tips:
  • Heel logisch, maar essentieel: pas de snelheid aan. Zelfs met 70 kilometer per uur is het moeilijk om een zwijn te vermijden.
  • Als u een zwijn op de weg ziet, zet dan het grote licht uit en het dimlicht aan. Zwijnen worden snel verblind en blijven net als veel wilde dieren in de lichtbundel staan.
  • Als er één zwijn oversteekt, kunt u ervan uitgaan dat er meer komen. Biggetjes zullen altijd hun moeder volgen.
En wat als het toch gebeurt?
  • Bel de politie. Die stuurt een boa langs, in dit geval meestal een jager. Ook als het zwijn is weggelopen, moet u de politie bellen. Het zwijn kan zwaargewond in het bos zitten. Er wordt dan de volgende dag met een speciale hond gezocht naar het gewonde dier.
  • Als het een groot zwijn is, zet dan de knipperlichten of alarmlichten van uw auto aan om andere automobilisten te waarschuwen. Als het een klein dier is, kunt u het de berm in slepen.
  • Blijf altijd ter plaatse tot de boa is gearriveerd.
Verder is het verboden om aangereden wild mee te nemen. Voor de schade aan uw auto moet u naar uw verzekeraar.