Nieuws

Nierpatiënten in Arnhem fietsen de Tour de France ook

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem grijpt de Tour de France die zaterdag in Utrecht begint, aan voor een eigen evenement: de Tour de Dialyse. © www.rijnstate.nl
ARNHEM - Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem grijpt de Tour de France die zaterdag in Utrecht begint, aan voor een eigen evenement: de Tour de Dialyse.
Tot en met de finish van de echte Tour in Parijs op 27 juli fietsen nierpatiënten verschillende etappes op speciale fietsen. Die worden tijdens het dialyseren in bed of bij een stoel gebruikt.
Dinsdagochtend was de eerste etappe. Verscheidene amateurwielrenners, onder wie familie van een ex-dialysepatiënt, deden mee op hometrainers.

Steven Rooks

Ex-profwielrenner Steven Rooks opende de Tour de Dialyse. Rooks werd in 1988 tweede in de Tour de France, een prestatie die geen Nederlandse wielrenner sindsdien heeft kunnen evenaren. Over het Arnhemse initiatief zegt hij: 'Bewegen doet altijd goed, ieder op zijn eigen niveau.'
De tachtigjarige Petronella Mekking (rechts op de foto) dialyseert al 2,5 jaar. Zij fietst mee op bed. 'Soms oefen ik ook thuis, maar niet heel vaak. Dit is een goed moment het weer op te pakken.' Het wielrennen volgt ze daarentegen maar een beetje. 'Ik ben meer van het voetbal.'

Bewegen tijdens nierdialyse is gezond

Patiënten die moeten dialyseren, hebben nieren die de afvalstoffen in het lichaam onvoldoende afbreken. Drie keer per week moeten de patiënten naar het ziekenhuis om een kunstnier hun bloed te laten zuiveren. Dit duurt zo'n 2 tot 3 uur per keer.
Bewegen tijdens de dialyse heeft een bewezen positief effect; de conditie verbetert en bewegen beschermt tegen een hoge bloeddruk, overgewicht en botontkalking.