Nieuws

Coalitie Nijkerk valt over zondagsopening

Het college van Nijkerk heeft een discussie in de raad over zondagsopening niet overleefd.
NIJKERK - Het college van Nijkerk heeft een discussie in de raad over zondagsopening niet overleefd.
De kwestie werd door de coalitie-partner VVD aangezwengeld met een motie om winkeliers zelf te laten bepalen of ze open gaan op zondag of niet. Deze is door de raad aangenomen.Dat was tegen het zere been van de andere coalitiepartijen. In het college-akkoord is afgesproken dat de zondagsopening geen punt van discussie zou zijn.

Situatie onduidelijk

De huidige situatie is onduidelijk. Burgemeester Renkema laat weten zich morgen op de situatie te beraden. Duidelijk is wel dat wethouder Horst van de Christenunie-SGP door zijn partij is teruggetrokken. Volgens Renkema zijn er onder de huidige omstandigheden allerlei constructies mogelijk, zoals een minderheids-coalitie.

Onbetrouwbaar

De spanning tussen de VVD enerzijds en de Christenunie/SGP was om te snijden in de raadszaal. Fractievoorzitter Boer van de Christenunie/SGP verweet coalitiepartner VVD onbetrouwbaarheid omdat de partij tegen de afspraken in met een motie voor de zondagsopening kwam. De VVD verklaart die draai door te stellen dat de nood aan de man is: ondernemers zouden 10 procent omzetderving hebben door concurrentie uit Amersfoort, waar winkels op zondag wel open zijn.