Nieuws

Guus Hiddink weg als bondscoach

ARNHEM - Bondscoach Guus Hiddink en de KNVB hebben de samenwerking beëindigd. Dat hebben ze via een persverklaring bekendgemaakt.
Maandag meldden enkele media al dat Hiddink zou vertrekken. Het contract met de Achterhoeker wordt per 1 juli ontbonden. De verbintenis, die op 1 augustus 2014 inging, had een looptijd tot en met het EK in 2016 in Frankrijk.
De overige leden van de technische staf van het Nederlands elftal blijven onder contract van de KNVB. Over de invulling van de ontstane vacature na het vertrek van Hiddink beraadt de voetbalbond zich nog.
Verslaggever Richard van der Made sprak dinsdagochtend op Radio Gelderland over het vertrek van Hiddink:

Hiddink: jammer dat het zo gelopen is

Guus Hiddink: 'Ik vind het jammer dat het zo gelopen is. Ik vond het een eer om weer bondscoach te zijn van het Nederlands elftal, en ik wens mijn opvolger, de staf en de selectie alle succes op weg naar het EK in Frankrijk.’
Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen liet weten de breuk met Hiddink te betreuren. 'Helaas waren de resultaten van het werk van Guus niet voor iedereen meteen zichtbaar, we danken Guus voor zijn inzet.'

Vaker verloren dan gewonnen

Hiddink (68) volgde na het WK, waar Oranje verrassend derde werd, Louis van Gaal op. Onder de leiding van de Achterhoeker verloor Oranje vaker dan dat het won. Vijf van de tien interlands leverden een nederlaag op. Oranje boekte vier keer een overwinning, één duel eindigde gelijk.
Hiddink keerde in september terug op de bank bij Oranje met twee nederlagen, vriendschappelijk tegen Italië (2-0) en in de EK-kwalificatie tegen Tsjechië (2-1). Na de winst in oktober op Kazachstan (3-1) volgde een dramatische nederlaag in Reykjavik tegen IJsland (2-0) en ook een verloren oefeninterland in Amsterdam tegen Mexico (2-3). Hiddink koppelde vervolgens zijn lot aan de kwalificatiewedstrijd tegen Letland, die dik werd gewonnen (6-0).

Derde in EK-groep

Oranje opende dit kalenderjaar met een zwaarbevochten gelijkspel in de EK-reeks tegen Turkije (1-1), gevolgd door een hoopgevende oefenzege op Spanje (2-0). Begin deze maand verloor de ploeg van Hiddink de oefeninterland tegen de Verenigde Staten met 3-4. Een week later sloot Oranje het seizoen af met een overwinning in Riga op Letland (0-2). In de kwalificatie voor het EK van 2016 staat Oranje derde in de groep, achter IJsland en Tsjechië.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!