Nieuws

Pas op met maaien: Bambi ligt in het hoge gras

Pas op met maaien: Bambi ligt in het hoge gras
ERMELO - Boeren op de Veluwe maaien juist nu hun grasweides. Maar ze moeten oppassen: Bambi ligt graag tussen het hoge gras.
En als er gevaar dreigt; drukken reekalfjes zich stevig tegen de grond in de hoop dat het onheil snel weer over is. Dan zijn ze niet zichtbaar.
Op de terreinen van natuurorganisatie Geldersch Landschap en Kasteelen staat het gras kniehoog. Bijvoorbeeld in de weides rondom Landgoed Staverden tussen Ermelo en Elspeet. Omdat in dit gebied veel graslanden tussen de bossen liggen, is er kans dat hier reekalfjes in het gras liggen. 

Twee man voor de machine uit

Om te voorkomen dat reekalfjes worden doodgemaaid, lopen twee medewerkers van Geldersch Landschap en Kasteelen voor de maaier uit om kalfjes en andere dieren te redden van een nare dood. Als er een kalfje wordt gevonden, wordt om het diertje heen gemaaid. 
Boswachter Sabine Wolters legt uit: 'Reekalfjes liggen overdag vaak alleen in het gras, terwijl hun moeder zoekt naar eten in het bos. Als er een maaier aan komt, denken pasgeboren reetjes dat hun schutkleur ze wel zal redden waardoor ze niet vluchten, ze drukken zich tegen de grond. Ik heb wel eens foto's gezien van doodgemaaide kalfjes, dat is onbeschrijfelijk en triest. Wij willen dat zoveel mogelijk voorkomen.'
De natuurorganisatie wil naast het redden van dierenlevens ook een goed voorbeeld geven aan boeren en grondbezitters die deze dagen hun gras maaien. Sommige boeren treffen maatregelen om te voorkomen dat er dieren tussen de messen van hun maaier komen. Anderen investeren er minder in. 

Van binnen naar buiten maaien

Geldersch Landschap en Kasteelen adviseert boeren in ieder geval om zoveel mogelijk van binnen naar buiten te maaien. Op sommige plaatsen dienen vrijwilligersgroepen zich aan bij een boer om te helpen met zoeken naar de dieren. 
'Blijf in alle gevallen van de kalfjes af, anders zal de moeder het diertje verstoten. Zet de plek af en maai er omheen,' adviseert boswachter Wolters.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl