Nieuws

Dronken soldaat scheurde met militair voertuig over de A12: cel, werkstraf en rijbewijs kwijt

​Een 28-jarige man uit Winterswijk is door de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een celstraf van tien weken, waarvan acht voorwaardelijk, een werkstraf van 240 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid van twee jaar.
DIDAM - ​Een 28-jarige man uit Winterswijk is door de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een celstraf van tien weken, waarvan acht voorwaardelijk, een werkstraf van 240 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid van twee jaar.
Op 13 mei 2014 reed de Winterswijker onder invloed van alcohol met een hoge snelheid over de A12 en A18, zonder toestemming in een militair voertuig.
Op de A18 veroorzaakte de oud-militair om 22.30 ter hoogte van Didam een ongeval, omdat hij op een te korte afstand van een andere auto reed.

Op auto van man uit Kilder (61) gebotst

Onderzoek heeft uitgewezen dat de Winterswijker bij het inhalen de auto van een 61-jarige man uit Kilder raakte. Door de botsing kwam die in een sloot terecht. Daarbij liep de voor de man rijdende automobilist zwaar lichamelijk letsel op. Het slachtoffer is later per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.
Een blaasproef wees uit dat de man veel te veel had gedronken. Omdat hij bij Defensie werkt, neemt de Koninklijke Marechaussee het onderzoek over.

Meer gekregen dan geëist

De strafmaat viel hoger uit dan de eis van de officier van justitie. Die eiste namelijk 240 uur werkstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid van twee jaar. De militaire kamer oordeelde dat de man zich op meerdere vlakken onverantwoord had gedragen. Als gevolg van zijn verkeersgedrag heeft hij een ongeval veroorzaakt.
Het ongeval heeft nog steeds een grote impact op het slachtoffer en zijn gezin. Daarnaast heeft de man al eerder een boete gekregen in verband met rijden onder invloed. Vooral de manier waarop de man grenzen heeft overschreden, rekent de militaire kamer de Winterswijker zwaar aan.

Ontslagen wegens laakbaar gedrag

De Landmacht laat weten dat de veroordeelde soldaat is ontslagen. 'Dit is behoorlijk laakbaar gedrag, dit accepteren wij niet,' zegt kapitein Van der Weest, communicatieadviseur bij de landmacht.