Nieuws

Heldenmedaille voor man uit Maurik die inzittenden brommobiel redde

Danny den Otter (23) uit Maurik heeft maandag de bronzen Carnegie-legpenning ontvangen. Hij redde drie mensen uit een brommobiel die te water was geraakt. © Raphaël Drent
ECK EN WIEL - Danny den Otter (23) uit Maurik heeft maandag de bronzen Carnegie-legpenning ontvangen. Hij redde drie mensen uit een brommobiel die te water was geraakt.
Dat gebeurde 22 oktober vorig jaar bij de Vlissingsestraat in Eck en Wiel. Den Otter aarzelde geen moment toen hij de brommobiel op z'n kop in de sloot zag liggen: hij sprong het ijskoude water in.

Met koevoet achterklep opengebroken

Toegesnelde vuilnismannen belden 112 en gaven Den Otter een koevoet aan. Met de koevoet brak Den Otter de achterklep open. Het wagentje stond vol met water. Den Otter haalde in zijn eentje het eerste slachtoffer eruit. Die werd door de Avri-medewerkers op de kant geholpen.
Ondertussen redde hij de tweede inzittende. Samen met de gealarmeerde brandweer hielp hij ook de derde persoon naar buiten. Door de wagen iets om te duwen, lukte het om dit slachtoffer uit zijn benarde positie te bevrijden. Deze inzittende had maar een klein hoekje ruimte om zijn hoofd boven water te houden.

'Slechts' onderkoelingsverschijnselen

De drie slachtoffers werden met onderkoelingsverschijnselen per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. Zij mochten dezelfde dag nog naar huis. Politie en brandweer zijn ervan overtuigd dat Den Otter de levens van de inzittenden heeft gered.