Nieuws

Record Warnsveld uit 1944 gaat er zaterdag mogelijk aan: heter dan 38,6 graden

Het wordt warmer en warmer. Weerbureau MeteoGroup in Wageningen verwacht dat het zaterdag de heetste dag wordt met in het oosten en zuidoosten van het land misschien wel temperaturen die nog nooit zijn gehaald in Nederland. © Omroep West
WAGENINGEN - Het wordt warmer en warmer. Weerbureau MeteoGroup in Wageningen verwacht dat het zaterdag de heetste dag wordt met in het oosten en zuidoosten van het land misschien wel temperaturen die nog nooit zijn gehaald in Nederland.
Het absolute warmterecord in Nederland staat al jaren op 38,6 graden, gemeten op 23 augustus 1944 in Warnsveld. Of dit record deze week wordt verbroken, hangt van veel factoren af.
'Zaterdag is nog ver weg en we moeten afwachten of de aangevoerde lucht daadwerkelijk zo heet is als nu al een tijd in de computerberekeningen zit', zegt weerman Dennis Wilt van MeteoGroup.
Dennis Wilt op Radio Gelderland:

Onweer kan roet in het eten gooien

'Lokale onweersbuien, die later deze week worden verwacht, kunnen de bodem vochtiger maken. Een vochtige bodem verdampt water. Dat verdampen kost energie en houdt het kwik lager dan boven een droge grond', legt de weerman uit.
'Mogelijk gaat de wind in de loop van zaterdag in een groot deel van het land van zee waaien en kan de koelere zeelucht de temperaturen tot in het oosten en zuidoosten temperen. En dan zit een nieuw record er niet in.'