Nieuws

Burgemeester Doesburg ondertekent liefdesmanifest

Burgemeester Gosse Noordewier zal woensdagmiddag het manifest 'Liefde is sterker dan haat' ondertekenen. © Wiki Commons
DOESBURG - Burgemeester Gosse Noordewier zal woensdagmiddag het manifest 'Liefde is sterker dan haat' ondertekenen.
Dat manifest is opgesteld door enkele vertegenwoordigers van verschillende Doesburgse gemeenschappen. Na de aanslag op de redactieleden van het satirische blad Charlie Hebdo hebben de initiatiefnemers zichzelf de vraag gesteld: 'En nu? Willen we wachten op een volgende calamiteit of gaan we in ons eigen veelkleurige Doesburg zelf aan de slag om te voorkomen dat onbekendheid of onwetendheid over 'wie anders zijn' kunnen leiden tot vooroordelen en zelfs haat tussen Doesburgers.' De initiatiefnemers, bestaande uit bestuursleden van de moskee, de alevitische gemeenschap, de Molukse gemeenschap, de protestantse kerk en de voorzitter van het 4/5 mei comité, willen zo voorkomen dat de Doesburgse samenleving versplinterd.
Het antwoord op die vraag is vastgelegd in het manifest. De bedoeling is dat zoveel mogelijk Doesburgers hun handtekening zetten. De initiatiefnemers hebben niet de ambitie om de tegenstellingen in de wereld op te lossen, maar wel de ambitie om te voorkomen dat gebeurtenissen elders in de wereld de verhoudingen in de Doesburgse samenleving beïnvloeden.

'Iedereen ruimte om te leven'

De eerste zin uit het manifest is de volgende: 'Wij, inwoners van Doesburg, vinden dat in onze samenleving voor iedereen ruimte is om op zijn of haar manier in het leven te staan." Dat vraagt om belangstelling voor elkaar, de bereidheid elkaar te ontmoeten en te leren kennen én de bereidheid om elkaar aan te spreken op vooroordelen en onverdraagzaamheid.
Als iedereen bereid is een klein steentje bij te dragen aan respect en verdraagzaamheid in zijn of haar buurt, bedrijf, school, organisatie of vereniging dan zorgen we samen voor een mooi veelkleurig Doesburg waar iedereen zichzelf kan zijn zonder haat of pijn vanwege "anders zijn", aldus het manifest.