Nieuws

Wist u dat? De eerste stamboomhond van Nederland kwam uit Tiel en heette Nelly

Een pointer
De eerste hond in Nederland met een officiële stamboom kwam uit Tiel en heette Nelly. Dat meldt de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. © Flickr/Mattias Handley
TIEL - De eerste hond in Nederland met een officiële stamboom kwam uit Tiel en heette Nelly. Dat meldt de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.
In 1890 werd het eerste stamboek uitgegeven. De allereerste vermelde hond daarin, was de pointer Nelly, geboren in 1888 en eigendom van de heer Tydeman in Tiel.
Nederland heeft de afgelopen 125 jaar drie miljoen rashonden erkend die hier zijn geboren of ingevoerd. De driemiljoenste stamboom werd onlangs overhandigd aan de fokkers Marcel en Jolanda Achterberg voor een nestje pups van het hondenras Nova Scotia Duck Tolling Retrievers.
Alle in Nederland geboren of geïmporteerde rashonden met officiële stamboom worden ingeschreven in het NHSB, het Nederlands Honden Stamboek. De afgelopen jaren schommelt het aantal nieuw ingeschreven rashonden rond de 38.000 pups per jaar.