Nieuws

Liveblog Zomer in Gelderland: Protestanten verjagen katholieken in Ewijk (gesloten)

EWIJK - Op de laatste dag van week 3 strijkt de Zomer in Gelderland-karavaan neer in het dorp Ewijk (gemeente Beuningen). In dit liveblog vind je de hele dag de verrichtingen van het team en de laatste ontwikkelingen in het dorp.
19.50 uur We nemen afscheid van het gezellige Ewijk en we gaan bijkomen van deze fantastische week. Maandag zijn we er weer, dan zijn we in Gelselaar. Tot dan!
De uitzending van vandaag is hier terug te zien.
19.40 uur Zoals beloofd, Amusementskoor Surprise, met de tune van Zomer in Gelderland.
19.30 uur Het shirt van Angelique heeft maar liefst 928,65 euro opgehaald. Tel hierbij de 816 euro op, die tijdens de uitzend is verdiend en je komt uit op een totaalbedrag van 1744,65 euro voor de twee goede doelen!
19.10 uur Het is ontzettend warm in Ewijk en waarschijnlijk blijft dit nog wel zo, de komende uurtjes. Het team heeft een prachtig bedrag van 816 euro opgehaald voor de twee goede doelen.
Het complete juryrapport ziet er zo uit:
  • 300 euro voor het publiek
  • 300 euro voor de scène
  • 26 euro voor de quiz
  • 190 euro voor de parade
Dit maakt een totaalbedrag van 816 euro voor Ewijk.
Daarnaast heeft Ewijk 3246 stemmen gekregen via de Omroep Gelderland-app.Tel hier de 816 punten bij op die zij tijdens de show hebben ontvangen én de 253 punten voor het aantal bezoekers (921 mensen = 25,3% van het aantal inwoners van Ewijk) en je komt uit op een eindscore van 4315 punten voor Ewijk; goed voor plek 4!
19.00 uur De uitzending zit erop! Hebben jullie Fenk nog voorbij zien komen?
18.15 uur We gaan bijna beginnen! Kijk mee naar de uitzending op TV Gelderland of via de livestream.
17.50 uur Alvast een kleine preview van het optreden van vanavond. Het koor bestaat in 2016 25 jaar en treedt op 9 en 10 april op in het Agora Theater in Druten. De ingrediënten zijn volgens het koor: liefde, spanning, seks en sensatie...
17.10 uur Ewijk levert vanavond een indrukwekkende scène af.
16.55 uur Radioverslaggever Reinier Vermeer heeft een zwak voor mannen met hobby's en wat dat betreft is hij in Ewijk aan het juiste adres. Hij zocht Tonnie van den Heuvel op, die vogelhuisjes maakt van hooischuren en huizen.
16.25 uur Het topospel wordt gezien als de zwaarste quiz van Nederland, vandaar dat deze heren de kaart van Gelderland goed bestuderen.
16.10 uur Voor het lied van vandaag gaan we terug naar 30 januari 1972. Op deze dag vond in Noord-Ierland Bloody Sunday plaats, dat het leven kostte aan veertien ongewapende demonstranten. U2 schreef er in 1983 het lied Sunday Bloody Sunday over, gebaseerd op deze gebeurtenis in het geboorteland van de band.
Wat heeft dit dan met de opdracht van vandaag te maken? De katholieke minderheid in Noord-Ierland voelde zich sterk gediscrimineerd door de protestante overheid, wat regelmatig resulteerde in confrontaties met de politie.
15.50 uur Mooi om te zien dat iedereen meehelpt.
15.25 uur Ewijk strijdt vanavond voor twee goede doelen:
  • Stichting Ewijk Festijn
  • Buitenzwembad De Tuimelaar

Stichting Ewijk Festijn

De stichting organiseert jaarlijks een braderie, met daarbij een historische optocht en een oldtimerbeurs. Een groep vrijwilligers heeft dit jaar de organisatie overgenomen, waardoor er nauwelijks een startkapitaal beschikbaar is. 

Buitenzwembad De Tuimelaar

Het zwembad wordt door vrijwilligers uit Ewijk onderhouden en opengehouden voor kinderen uit het dorp. Met het geld dat het zwembad ontvangt, wil het een onderwaterstofzuiger aanschaffen.
15.05 uur Tijdens de scène van vanavond slaan de katholieken op de vlucht voor de protestanten. Gelukkig is dat inmiddels niet meer het geval, dus kan verslaggever Reinier Vermeer in alle rust praten met pastoor Visschedijk van Ewijk en Winssen.
14.45 uur 'We doen wel eventjes alsof we bezig zijn, voor de foto', aldus teamleden Fenk en Arno.
14.30 uur Inmiddels hebben ook de mannen hun handen uit de mouwen gestoken en zien we voor het eerst vandaag iets wat op een decor lijkt.
14.15 uur Kralen in overvloed!
14.00 uur Iedere ochtend mag het team zelf uitkiezen wat volgens hen het mooiste plekje van het dorp is en teamlid Nancy wist de rest van de teamleden te overtuigen met een magnifiek gedicht. Chapeau!
13.45 uur We hebben het vandaag al vaker gezegd, Ewijk is een prachtig dorp. Misschien is het zelfs wel de Mooiste plaats van Gelderland. Vind jij dat ook? Breng dan nu je stem uit via de Omroep Gelderland-app. Kijk hier voor meer informatie.
13.30 uur De opdracht voor het publiek is duidelijk.
13.25 uur Er wordt middeleeuwse kleding gepast en de naaimachines staan klaar om gebruikt te worden. Kortom, een typische middag van Zomer in Gelderland.
13.10 uur Hoogwaardigheidsbekleder én het geweten van Zomer in Gelderland -Reinoud van Assendelft de Coningh- weet als geen ander hoe je een te gekke fuif moet vieren.
13.00 uur Ewijk schakelt de hulp in van buurman Nijmegen, om grote en kleine kruizen te maken. Het ziet er in ieder geval professioneel uit!
12.45 uur Ondertussen wordt het plein voorbereid op vanavond.
12.25 uur Zojuist heeft Ewijk uit handen van de radioverslaggevers de paarse envelop ontvangen, met daarin de tweede opdracht van vandaag. Het team gaat op zoek naar vijf personen, die in het thema van vandaag passen. 
We zoeken de volgende vijf mensen, met elk een eigen verhaal:
  1. Iemand die open huis houdt
  2. Iemand die moest onderduiken
  3. Een stiekemerd
  4. Iemand die tussen twee geloven zit
  5. Iemand die niet meer gelooft
12.05 uur Ewijk is een prachtig dorp, pal naast de Waal. Hier kwam Niels Kater vanochtend ook achter, toen hij op zoek ging naar het mooiste plekje van Ewijk. Hij stuitte op Paviljoen Het Buitenhuis, gelegen aan de plassen van de Groene Heuvels. De locatie is een echte hotspot voor trouwerijen in de regio. 
11.45 uur Het begint al aardig druk te worden, op en rond het plein in Ewijk. Hoe kan het ook anders, met dit prachtige weer.
11.20 uur Dat Ewijk energiek is wisten we al, maar dat het over een creatief clubje beschikt, is nu ook bekend. Het team heeft deze week een animatiefilmpje gemaakt, met daarin de oproep om vanavond naar het plein te komen én om te stemmen. Hulde voor Ewijk!
11.05 uur De koppen worden bij elkaar gestoken; overleg op topniveau.
10.45 uur Radioverslaggever Niels Kater is de hele ochtend op zoek naar mooie verhalen en plekken in Ewijk. Eerder vandaag bezocht hij het decor van vanavond, slot Doddendael.
10.25 uur Wie Ewijk zegt, denkt al snel aan de brug, het knooppunt en vooral: files. Daar gaan we het vandaag eens níet over hebben, want het dorp heeft veel meer te bieden dan alleen dat. 
In de middeleeuwen stond hier een kerk, waar nu nog slechts een prachtige toren van over is. Deze kerk werd in vroegere tijden gebruikt door de katholieken, die er verjaagd werden door de protestanten. Om tóch een kerkdienst te kunnen houden, gingen de katholieken stiekem naar de kelders van Slot Doddendael, het kasteel dat ook in Ewijk staat.
De opdracht van vandaag luidt:

Vanavond zien we hoe de katholieken uit de middeleeuwse kerk worden verjaagd en naar de kelder van Slot Doddendael vluchten, om daar hun kerkdienst te houden. Deze kerkdienst wordt geleid door een pastoor en we zien dus ook de aankleding van zo’n schuilkerk.

Het publiek heeft kruisjes bij zich en rozenkransen.

10.00 uur Een goed ontbijt is het halve werk en dat weet team Ewijk ook! 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!