Nieuws

Liveblog Zomer in Gelderland - Azewijn neemt koppositie over! (gesloten)

AZEWIJN - Na het spektakel van gisteren, in Mariënvelde, is het vandaag de beurt aan Azewijn om er een fantastisch feest van te maken. In dit liveblog lees je vandaag de ontwikkelingen van het team en de laatste updates vanuit het dorp.
19.40 uur Het was vandaag een gekkenhuis en we vinden het jammer dat we Azewijn achter ons moeten laten. Maar niet getreurd, want we sluiten de week morgen af in Hulsthorst.
De uitzending van vandaag kun je hier bekijken. Tot morgen!
19.30 uur Popkoor U-nique met de tune van Zomer in Gelderland!
19.25 uur Naast de sensationele score van 5718 punten, heeft het team ook het hoogste bedrag opgehaald, namelijk 933 euro! Dit bedrag gaat naar het goede doel; de aankleding van het dorpshuis.
Het volledige juryrapport ziet er als volgt uit:
  • 300 euro voor het publiek
  • 350 euro voor de scène
  • 123 euro voor de quiz
  • 160 euro voor de parade
Daarnaast heeft Azewijn het ongelooflijke aantal van 3535 stemmen gekregen via de Omroep Gelderland-app. Tel hier de 933 punten bij op die zij tijdens de show hebben ontvangen én de 1250 punten voor het aantal bezoekers (957 mensen = 125% van het aantal inwoners van Azewijn) en je komt uit op een eindscore van 5718 punten voor Azewijn; zoals gezegd, goed voor plaats 1!
Verder heeft het team 333 euro opgehaald met het shirt van Angelique, waardoor Azewijn het totaalbedrag van 1266 euro mag bijschrijven. 
19.00 uur Het onmogelijke is toch gebeurd. Na de sensationele score van Mariënvelde, gisteren, heeft Azewijn de koppositie gepakt met een score van maar liefst 5718 punten!
18.20 uur Iedereen zit er klaar voor, we gaan zo beginnen!
17.50 uur Het team heeft de touwtjes strak in handen en wil niets aan het toeval overlaten. 
17.30 uur Alles loopt op rolletjes.
17.00 uur Onder leiding van dirigente Belinda, zingen de nachtegaaltjes van popkoor U-nique een klein stukje van de Zomer in Gelderland-tune. Vanavond meer.
16.40 uur Welke rol heeft dit koord tijdens de scène vanavond? Je ziet het straks, vanaf 18.20 uur op TV Gelderland.
16.15 uur Het lied dat volgens ons het best bij de opdracht (en het warme, lome weer) van vandaag past: Donovan - Season of the Witch.
15.55 uur Door onder andere vergrijzing, afnemende bezoekersaantallen en het gebrek aan financiën, is er besloten dat de katholieke Sint-Mattheüskerk moet sluiten. Marc Loeven sprak in de kerk met oud-bestuursleden Herman en Annie.
15.35 uur Het is perfect weer voor mooie camerashots!
15.15 uur De publieksattributen zijn af! Dat ziet er griezelig uit hoor.
15.00 uur Wat veel mensen niet weten, is dat Mechteld ten Ham in 1605 op eigen verzoek naar de rechter stapte om aan te tonen dat ze geen heks was. Ze tekende daarmee direct haar eigen doodvonnis. Radioverslaggever én amateurhistoricus Marc Loeven wilde meer weten en ging op onderzoek uit, op zoek naar het echte verhaal achter Mechteld ten Ham.
14.40 uur De heks voelt nattigheid...
14.20 uur Hier gebeurde het, aan het begin van de zestiende eeuw. Hier moest Mechteld ten Ham de waterproef doorstaan. Ze bleef echter drijven in de Laak, waardoor ze op de brandstapel belandde.
14.05 uur Zo af en toe geven we de camera uit handen en dan laten we het werk over aan een professional. Onderstaande foto is gemaakt door cameraman Patchanka, vanaf de kerktoren. Mooi hè?
13.45 uur Zoals gezegd, Marc Loeven zocht -in het kader van de opdracht- een persoon met voorspellende gaven en hij nam de proef op de som.
13.25 uur De teamcaptain en de crew bespreken de parade van vanavond. 
13.05 uur Inmiddels heeft radioverslaggever Marc Loeven iemand gevonden met voorspellende gaven. Zo direct meer.
12.45 uur Verslaggever Reinier Vermeer ging vanmorgen op zoek naar het verhaal over de Ridders van Aswin, naar wie Azewijn zou zijn vernoemd.
12.20 uur Naast het naspelen van een historische gebeurtenis, moet het team op zoek gaan naar vijf personen die iets te maken hebben met de opdracht van vandaag.
We zoeken de volgende vijf mensen, met elk een eigen verhaal:

1.    Een echte heks

2.    Iemand die op de brandstapel moe(s)t

3.    Iemand die de toekomst voorspelt of heeft voorspeld

4.    Iemand die anderen betovert

5.    Een aanstichter

12.05 uur Gehoord in Azewijn: 'We maken passend vervoer voor onze vrouwen.' De toon is gezet...
11.50 uur Het team kan rekenen op de steun van veel vrijwilligers, die helpen bij het maken van hoeden en neuzen.
11.35 uur Aan heksen geen gebrek, in Azewijn.
11.10 uur Azewijn strijdt vandaag om de titel Mooiste plaats van Gelderland en jij kan daar aan bijdragen! Download de Omroep Gelderland-app en breng je stem uit. Kijk hier voor meer informatie.
10.55 uur Het verhaal van de Mechteld ten Ham wordt jaarlijks nagespeeld in 's-Heerenberg. Twee jaar geleden besteedde Omroep Gelderland aandacht aan het historisch festival, dat de naam draagt van de vrouw die in Azewijn in de Laak werd geworpen, om te zien of ze een heks was.
10.40 uur Radioverslaggever Reinier Vermeer trekt de hele ochtend door Azewijn, op zoek naar mooie verhalen. Eerder vandaag sprak hij met het team. Dit gesprek is straks terug te horen in dit liveblog.
10.35 uur Luister hier de bekendmaking van de opdracht terug.
10.25 uur Mechteld ten Ham werd in het begin van de 17e eeuw beschuldigd van hekserij. Ze werd op een boerenkar naar Azewijn gereden, waar zij in De Laak werd geworpen om te zien of ze zou blijven drijven (en dus een heks was). 
De opdracht van vandaag luidt dan ook:

Laat vanavond zien hoe Mechteld aankomt op een oude boerenkar en dat ze in de Laak wordt gegooid. Ze blijft drijven, ze wordt gemarteld en zal dus sterven op de brandstapel. We zien mensen in kleding van toen en het publiek bestaat uit heksen!

10.10 uur Het wordt gezellig in Azewijn!
10.00 uur Het belooft vandaag een hete dag te worden in Azewijn. Verslaggever Reinier Vermeer proeft alvast de sfeer in het dorp.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!