Nieuws

Al jaren chronisch vermoeid en geen idee waarom, toch q-koorts?

NIJMEGEN - Veel mensen kampen nog met de naweeën van q-koorts, vaak zonder dat ze dat zelf weten.
Q-support houdt daarom dinsdagavond om 19.00 uur een informatiebijeenkomst in het Radboudumc in Nijmegen. Q-support wil zoveel mogelijk q-koortspatiënten bereiken om hen te adviseren hoe zij met de ziekte kunnen omgaan.

25 mensen overleden tijdens epidemie

Q-koorts is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren - met name melkgeiten en -schapen - op mensen. Tussen 2007 en 2011 raakten door een epidemie naar schatting tussen de 50.000 en 100.000 mensen besmet, ten minste 25 van hen overleden aan de ziekte. De jongste patiënt was acht jaar oud, de oudste dik in de 80, maar de meesten waren tussen de 30 en 60 jaar. Elk jaar worden er nog 30 à 40 mensen besmet met q-koorts. Dat is op het niveau van voor de epidemie.
In Gelderland werd tijdens de epidemie vooral het Rivierengebied getroffen, maar besmettingen kwamen in de hele provincie voor.
Nog steeds hebben honderden mensen last van q-koorts en dat kan lang aanhouden. Zo kan het tien jaar duren voor het q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) over is. En vaak weten mensen niet eens wat de oorzaak is.

Vermoeidheid, gewrichtspijn en concentratieproblemen

Probleem is dat veel mensen niet weten dat hun symptomen te wijten zijn aan q-koorts. Het gaat vaak om vage klachten als vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten en concentratieproblemen. Zo vertelt Jasper van den Berg op de website van Q-support wat de ziekte voor hem betekent.
Vanwege zijn concentratieproblemen moest hij stoppen met zijn studie bedrijfseconomie. Het Radboudumc kon hem niet helpen en verwees hem door naar het Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid. 'Een echte geneesmethode is er niet. Het is ermee leren omgaan en dat is het', aldus Jasper. 'Ik hoop dat Q-support me kan helpen om weer een opleiding te kunnen volgen.'

Huisartsen onderkennen ziekte niet

Ook huisartsen en specialisten onderkennen volgens een woordvoerster van Q-support vaak niet dat q-koorts de basis is van de problemen van hun patiënten. Daarom benadert Q-support hen ook actief en zorgt voor nascholing op het gebied van zoönosen; dat zijn ziektes die kunnen worden overgedragen van dieren op mensen, zoals q-koorts. Dat gebeurt vooral in gebieden die het meest waren getroffen door q-koorts: Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.
Bij de bijeenkomst dinsdagavond is onder anderen de huisarts Alfons Olde Lohuis aanwezig. Hij trok als eerste aan de bel bij de uitbraak van q-koorts. Ook is er een specialist van de q-koortspoli van het Radboudumc aanwezig.

Q-support kan patiënten op velerlei gebied helpen:

  • werk: als mensen bijvoorbeeld door concentratieproblemen niet kunnen werken
  • hulp bij juridische procedures tegen het UWV: als er onduidelijkheid is over een uitkering in verband met de ziekte
  • bewegingsprojecten: patiënten kunnen vaak niet sporten, maar moeten wel met een goede manier met hun lichaam omgaan
  • contacten met artsen
  • trainingen: ook voor de partner, als mensen vaak heel moe zijn, is hun lontje ook korter. Partners kunnen worden geholpen daarmee om te gaan
  • huishoudelijk hulp, voorbeeld: iemand heeft twee jonge kinderen en kan het niet meer aan, Q-support bemiddelt dan om huishoudelijk hulp te krijgen

Drie organisaties

Q-support richt zich met name op de maatschappelijke terugkeer van patiënten. 
Q-koortsclaim is een organisatie die zich inzet om de schade van q-koortspatiënten vergoed te krijgen als ze bijvoorbeeld hun werk verliezen.
Patiëntenorganisatie Q-uestion zet zich met name in voor mensen die relatief weinig financiële schade hebben geleden. Q-uestion streeft naar een 'minnelijke schikking' met de overheid, zo liet voorzitter Michel van den Berg maandag weten. In mei heeft de stichting een voorstel gedaan aan minister Schippers van Volksgezondheid. Die moet dat nog bespreken met de Tweede Kamer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!