Nieuws

Liveblog Zomer in Gelderland: Alem brengt Odrada naar laatste rustplaats (gesloten)

ALEM - Op de voorlaatste dag van Zomer in Gelderland zijn we neergestreken in Alem (gemeente Maasdriel), met 648 inwoners het kleinste dorp, dit seizoen. In dit liveblog vind je de verrichtingen van het team en de laatste ontwikkelingen in het dorp.
19.55 uur We danken Alem voor een mooie uitzending en we gaan ons optimaal voorbereiden op de finale in Groessen. Bedankt en tot morgen!
De uitzending van vandaag is hier te zien.
19.45 uur Inmiddels mét gitarist (Jacco Bogers) zingt Mieke van Oers het Zomer in Gelderland-lied.
19.10 uur Het zit er weer op voor vandaag. We hebben geen regen gehad tijdens de uitzending, Alem heeft een mooi bedrag bij elkaar gespeeld en het dorp is op een goede zesde plek geëindigd. 
Het volledige juryrapport:
  • 300 euro voor het publiek
  • 345 euro voor de scène
  • 107 euro voor de quiz
  • 160 euro voor de parade
Dit maakt een totaalbedrag van 912 euro voor Alem.
Daarnaast heeft het dorp 2593 stemmen gekregen via de Omroep Gelderland-app.Tel hier de 912 punten bij op die zij tijdens de uitzending hebben ontvangen én de 866 punten voor het aantal bezoekers (561 mensen = 86,6% van het aantal inwoners van Alem) en je komt uit op een eindscore van 4371 punten voor Alem; goed voor een prachtige zesde plaats!
Het shirt van Angelique heeft maar liefst 665 euro opgeleverd!
18.10 uur Het is net op tijd gestopt met regenen, we gaan over tien minuten beginnen! Kijk mee op TV Gelderland of via de livestream.
17.55 uur Ras-Almense Mieke van Oers met een preview van haar versie van Zomer in Gelderland.
17.25 uur De scène van vanavond wordt geoefend. We zijn bij take 1, zo te zien.
17.05 uur Zoals gezegd, Niels Kater ging op zoek naar de grootste Elvis-fan van Alem en kwam uit bij Jeroen van Heel. Met z'n tweeën zongen ze kort een fragment van Suspicious Minds, met een kleine bijrol voor de liveblogger van vandaag.
16.40 uur Ellen oefent voor de laatste keer op de Rodeo surf. 
16.20 uur Iedere dag kiezen we een nummer uit dat te maken heeft met het thema van dag. We blijven hiervoor nog eventjes bij Elvis Presley, die het mooie The Wonder of You zingt.
16.00 uur Volgens verslaggever en beroepsmuzikant Niels Kater gaat het gerucht dat de allergrootste Elvis-fan van Nederland in Alem woont. Hij ging poolshoogte nemen. Straks meer.
15.40 uur Als Peter zegt dat het goed komt, dan komt het ook goed. Peter zegt overigens ook dat het kort voor de uitzending stopt met regenen, laten we het hopen!
15.20 uur Het decor wordt voorzien van kleur.
15.05 uur Met het nodige engelengeduld maken de vrijwilligers de attributen voor het publiek.
14.45 uur De regen houdt niet op. Niet vanzelf.
14.15 uur Het begin van het decor is er.
13.55 uur Eerder vanochtend lieten we al een foto zien van de Alemse koeien. Ze zijn terug en ditmaal met bewegende plaatjes.
13.40 uur Marc Loeven blijkt een fijnproever te zijn, met een voorliefde voor soep. Hij zocht Peter van Boxter en Peter van Boxtel op (geen familie) en vroeg hen over het Soepenfestival, dat jaarlijks in Alem wordt georganiseerd.
13.25 uur Aan het team van Omroep Gelderland ligt het in ieder geval niet.
13.05 uur Het team van Alem heeft etaleuze Ellen in de gelederen en dat is ontzettend handig bij het uitzoeken van rekwisieten.
12.45 uur Lunch en overleg blijkt een goede combinatie te zijn.
12.25 uur Marc Loeven heeft zojuist het stokje (lees: microfoon) overgedragen aan collega Niels Kater, die op zijn beurt de tweede opdracht mocht uitreiken aan het team. Alem gaat op zoek naar vijf personen, met elk een eigen verhaal.
We zijn voor vanavond op zoek naar:
  1. Iemand die een wonder heeft meegemaakt
  2. Iemand die aanbeden wordt
  3. Een bedevaartganger
  4. Iemand die wonderen verricht
  5. Iemand die niet meer gelooft
12.10 uur Na regen komt zonneschijn. Daar houden we dan maar aan vast.
11.50 uur Alem hoort sinds de Maaskanalisatie in de jaren '30 bij Gelderland en mag dus officieel meestrijden om de titel Mooiste plaats van Gelderland. Dus, vind jij Alem het mooiste dorp? Breng dan nu je stem uit via de Omroep Gelderland-app.
Kijk hier voor meer informatie.
11.30 uur De enige manier om Alem te bereiken is over de Jan Klingenweg. Deze weg is vernoemd naar schoolmeester en verzetsstrijder Jan Klingen, die samen met zijn dochter Tilly in 1944 door de Duitsers werd gefusilleerd. Verslaggever Marc Loeven bezocht het monument van Jan Klingen en sprak daar met Gerrit Verkuil.
Op de foto: Jan Klingen (rechtsachter, met hoed) en zijn dochter Tilly (derde van rechts, middelste rij). Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
11.15 uur Zo ziet de scène van vanavond eruit. Duidelijk, toch?
10.50 uur Radioverslaggever, streekhistoricus én levensgenieter Marc Loeven is namens Zomer in Gelderland de hele dag op pad, op zoek naar al het mooie wat Alem heeft te bieden. 
10.35 uur Het team leest zich in voor de opdracht van vandaag.
10.25 uur Alem is eigenlijk een bedevaartsoord. 'Een bedevaartsoord!?', horen wij u zeggen. Jazeker, en dat is voor ons een prachtige aanleiding voor de opdracht van vandaag.

We willen dat jullie ons meenemen naar het verhaal van de jonge Belgische vrouw Odrada, die haar leven heeft gewijd heeft aan God. Vlak voor haar dood geeft ze aan dat ze wil dat haar kist op een kar met twee paarden komt te staan en dat ze begraven wil worden op de plaats waar de twee paarden stoppen. Deze plek wordt Alem en daarmee wordt het dorp een soort van bedevaartsoord. Het graf van Odrada zal een plek worden waar mensen van heinde en verre komen.

In het publiek zien we engelen.

10.00 uur Alem is voorbereid op de komst van Zomer in Gelderland!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!