Nieuws

Groessen mooiste plaats van Gelderland! (liveblog gesloten)

GROESSEN - Op de allerlaatste dag van Zomer in Gelderland zijn we neergestreken in de Liemers, in het dorp Groessen. Samen met Gelselaar gaan zij uitmaken welk dorp zich dit jaar 'Mooiste plaats van Gelderland' mag noemen. In dit liveblog lees je vandaag de laatste verrichtingen van het team en de ontwikkelingen in het dorp.
20.00 uur Zomer in Gelderland 2015 zit erop! We willen iedereen bedanken die heeft meegewerkt, meegedaan en genoten van ons programma. Tot volgend jaar!
De uitzending van vandaag is hier te zien.
Foto: Koos Roelofs
19.40 uur Voor de laatste keer dit jaar, de tune van Zomer in Gelderland. Gezongen door Sasja van Kempen.
19.30 uur Het was een zenuwslopende finale, maar met een klein verschil van slechts 727 punten is Groessen dan toch op de eerste plaats geëindigd. 
Voor de laatste keer dit jaar, het juryrapport:
  • 300 euro voor het publiek
  • 325 euro voor de scène
  • 69 euro voor de quiz
  • 160 euro voor de parade
Dit maakt een totaalbedrag van 854 euro voor het goede doel; Het Kindercomité van Groessen. Het shirt van Angelique heeft 1800 euro opgebracht, waarmee het totaalbedrag uitkomt op maar liefst
Daarnaast heeft Groessen het waanzinnige aantal van 10.867 stemmen gekregen via de Omroep Gelderland-app.Tel hier de 854 punten bij op die zij tijdens de show hebben ontvangen én de 769 punten voor het aantal bezoekers (1538 mensen = 76,9% van het aantal inwoners van Groessen) en je komt uit op een eindscore van 12.490 punten voor Groessen, dat daarmee zoals gezegd de titel Mooiste plaats van Gelderland in de wacht heeft gesleept.
Het shirt van Anqelique heeft 385 euro opgeleverd.
19.05 uur Runner-up Gelselaar hoeft zich nergens voor te schamen en mag trots terugkijken op een prachtig avontuur!
18.55 uur Groessen is met 12.490 punten officieel uitgeroepen tot Mooiste plaats van Gelderland!
18.35 uur Een bezoekersrecord in Groessen! 
18.30 uur Radioverslaggever Reinier Vermeer is bij team Gelselaar, dat momenteel nog lijstaanvoerder is. Brengt Groessen daar alsnog verandering in?
18.25 uur Het is ont-zet-tend druk in Groessen, een bezoekersrecord?
18.15 uur Het is afgeladen vol op het plein in Groessen, we gaan ons opmaken voor de absolute finale van Zomer in Gelderland! Kijk mee op TV Gelderland of via de livestream.
17.55 uur Met trots, de omroeper van Zomer in Gelderland!
17.30 uur Met veel plezier zingt Sasja vanavond de tune van Zomer in Gelderland!
17.00 uur Groessen heeft de schaapjes op het droge.
16.40 uur Bij een gezellige opdracht hoort een gezellige scène en dat zit wel goed in Groessen!
16.20 uur Ook op de laatste dag van Zomer in Gelderland kiezen we een plaat uit die volgens ons het best bij de opdracht past. Vandaag is dat Lou Reed met Coney Island, van het gelijknamige album uit 1976. Coney Island is een schiereiland in de Zuid-West Brooklyn (New York), dat een kermisachtige uitstraling heeft.
16.05 uur Verslaggever Niels Kater kijkt zijn ogen uit in Groessen: 'Ik heb nog nooit een team gezien dat zo fanatiek aan de slag is gegaan.'
15.45 uur Terwijl Groessen zich opmaakt voor de uitzending van vanavond, kan Gelselaar niets anders doen dan hopen. Spannend!
15.30 uur Blijft de tune van Zomer in Gelderland de hele dag in je hoofd zitten? Nou, dat komt goed uit, want we hebben iedereen die het Zomer in Gelderland-lied heeft gezongen in een playlist gezet. 
Zing maar mee: In de zomer gaan we naar buiten...
15.10 uur Je zou door Zomer in Gelderland bijna vergeten dat er ook nog écht belangrijke zaken plaatsvinden in de wereld, zoals de fenomenale 200 meter sprint van Dafne Schippers. Op het plein aanschouwden zojuist ruim 100 mensen de prachtige prestatie van de Arnhemse hardloopster.
14.50 uur En het wordt alsmaar drukker en drukker...
14.25 uur Het mini-reuzenrad krijgt kleur!
14.10 uur Het zijn soms net kinderen, de crewleden van Zomer in Gelderland.
13.50 uur Op een kermis horen natuurlijk botsauto's.
13.30 uur We blijven het benadrukken: het de topoquiz is een niet te onderschatten onderdeel van Zomer in Gelderland.
13.15 uur Het dagelijks overleg tussen team en crew. Dat het einde in zicht is, blijkt wel uit deze foto.
13.00 uur Het begint inmiddels op een kermis te lijken.
12.45 uur Gelselaar maakt zich op voor de absolute finale van vanavond. Wordt het de Achterhoek, of gaat de prijs van Mooiste plaats van Gelderland tóch naar de Liemers? Je ziet het vanavond vanaf 18.20 uur op TV Gelderland.
12.25 uur Zojuist heeft Groessen de paarse envelop -met daarin de tweede opdracht- ontvangen uit handen van kersverse verslaggever Niels Kater. Het team gaat op zoek naar vijf personen die in het thema passen van de dagopdracht. 
We willen vanavond de volgende vijf personen zien, met elk een eigen verhaal:
  1. Iemand die raak geschoten heeft
  2. Een waaghals
  3. Iemand die de schrik van zijn leven heeft gehad
  4. Iemand die een botsing heeft veroorzaakt
  5. Iemand die in een glazen bol kan kijken
12.10 uur Marc Loeven is een bekend gezicht in het verenigingsleven. Zo is hij lid van een damvereniging, trapt hij af en toe een balletje en gooit hij regelmatig een strike op de bowlingbaan. Toen hij hoorde dat Groessen beschikt over een schuttersvereniging, was hij direct enthousiast.
Hij sprak met John de Lorijn, voorzitter van Schutterij Eendracht Maakt Macht.
12.00 uur Het eerste decorstuk is zojuist op het plein gearriveerd.
11.45 uur Vrouwen met baarden? Nou, wij kennen er wel één...
11.35 uur Goed nieuws, we zien vanavond vrouwen met baarden!
11.15 uur Groessen heeft hem ontdekt; de mol uit de Achterhoek. Huisfotograaf John Hattink zegt dat hij foto's komt maken, maar ondertussen denkt iedereen dat hij Groessen probeert te saboteren. Wij geven hem vooralsnog het voordeel van de twijfel.
11.00 uur Groessen is het mooiste dorp van Gelderland. Althans, dat vinden ze hier. Deel jij deze mening? Breng dan nu je stem uit via de Omroep Gelderland-app. Kijk hier voor meer informatie.
10.45 uur Radioverslaggever Marc Loeven gaat ook op de laatste dag van Zomer in Gelderland op zoek naar de allermooiste plekjes en verhalen in het dorp dat zichzelf vandaag presenteert. Zo trok hij in de vroege ochtend richting Huis Rijswijk (spreek uit: Rieswiek), dat één van de oudste gebouwen is in de Liemers.
10.25 uur In Groessen vindt al eeuwenlang de jaarlijkse kermis plaats en dat lijkt ons een mooie aanleiding om de Zomer in Gelderlandtoer mee af te sluiten. 
De opdracht van vandaag luidt dan ook als volgt:

Neem ons vanavond mee naar de oud-Hollandsche kermis. We zien kermisattracties, botsauto’s, suikerspinnen en een reuzenrad

De klokken luiden, het hele dorp gaat naar de kermis en we zien een verliefd stelletje dat bij de waarzegger de toekomst voorspeld krijgt. In het publiek zien we suikerspinnen en vrouwen met baarden.

10.15 uur Ah, daar is het team. Ze zijn op weg naar het plein, waar Marc Loeven al klaarstaat met de paarse envelop. Over vijf minuten wordt de opdracht live bekendgemaakt op Radio Gelderland.
10.00 uur Het team is er al helemaal klaar voor, tijd om te beginnen!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!