Nieuws

Liveblog Zomer in Gelderland: Beneden-Leeuwen houdt het hoofd boven water (gesloten)

BENEDEN-LEEUWEN - Na de spannende uitzending van gisteren in Gelselaar, is het vandaag de beurt aan Beneden-Leeuwen (gemeente West Maas en Waal) om een gooi te doen naar de koppositie. In dit liveblog word je de hele dag op de hoogte gehouden van de verrichtingen van het team en lees je de laatste ontwikkelingen in het dorp.
19.50 uur Morgen strijkt de Zomer in Gelderland-karavaan neer op de Veluwe, want dan zijn we in Veessen. Tot morgen!
19.45 uur Myriam van der Sluijs met haar versie van Zomer in Gelderland.
19.15 uur De uitzending van vandaag zit erop en gelukkig hielden we het enigszins droog. We werden getrakteerd op een mooie show, met een prachtige scène.
Een overzicht van wat Beneden-Leeuwen heeft verdiend:
  • 300 euro voor het publiek
  • 340 euro voor de scène
  • 17 euro voor de quiz
  • 175 euro voor de parade
Dit maakt een totaalbedrag van 832 euro voor Beneden-Leeuwen.
Daarnaast heeft Beneden-Leeuwen 2090 stemmen gekregen via de Omroep Gelderland-app.Tel hier de 832 punten bij op die zij tijdens de show hebben ontvangen én de 185 punten voor het aantal bezoekers (1141 mensen = 18,5% van het aantal inwoners van Beneden-Leeuwen) en je komt uit op een eindscore van 3107 punten voor Beneden-Leeuwen. Dat betekent dat het dorp op plaats 8 staat.
Het shirt van Anqelique heeft 385 euro opgeleverd.
18.15 uur Het publiek is er klaar voor, we gaan beginnen!
Kijk mee op TV Gelderland of via de livestream.
17.20 uur Beneden-Leeuwen kent louter hoogtepunten.
17.30 uur Normaal gesproken zingt Myriam in een band, maar voor Zomer in Gelderland maakt ze graag een uitzondering.
17.10 uur Bij een belangrijke, aangrijpende gebeurtenis hoort een indrukwekkende scène. 
16.55 uur Radioverslaggever Marc Loeven heeft een kleine compilatie gemaakt van 'the making of' de reddingsvesten.
16.30 uur Het team wil met het geld dat vandaag wordt verdiend een herinneringsbadge laten ontwerpen voor het 70-jarig bestaan van scoutingvereniging Don Bosco. 
16.10 uur Het komt zeker goed!
15.50 uur Het decor wordt voorzien van kleur.
15.30 uur Zoals eerder vermeld, Reinier Vermeer was vanochtend met het team van Beneden-Leeuwen op bezoek bij kunstenaar Ed van Eck. Onze verslaggever had geen woorden voor wat hij daar aantrof. Nou ja, toch wel. Hij noemt het: 'Een soort Efteling op steroïden'.
15.10 uur Voor het lied van de dag zouden we iets kunnen kiezen wat met water of overstroming te maken heeft, maar áls je dan een keer in het Land van Maas en Waal bent, dan kun je eigenlijk maar één nummer kiezen.
Gezongen door Boudewijn de Groot, geschreven door Lennaert Nijgh en terug te vinden op het magnifieke album Voor de overlevenden uit 1966.
14.50 uur Theo gaat vanavond proberen het record van 41 seconden te verbreken.
14.35 uur Het publiek wordt vanavond uitgedost met reddingsvesten en zwembandjes.
14.20 uur Dit herdenkingsbord voor Johanna van Beek lag bij coach Gerard in de schuur. 
14.00 uur Wil je niets missen van wat er zich op het grasveld in Beneden-Leeuwen afspeelt? Kijk dan mee via de livestream.
13.45 uur Gefeliciteerd, Maartje!
13.30 uur Het naaiteam maakt vandaag overuren.
13.15 uur De scène en de parade worden door het team en de crew van Zomer in Gelderland doorgenomen. Het belooft een dramatisch schouwspel te worden.
13.00 uur Alles moet wijken voor Zomer in Gelderland, dat ervaart deze doelpaal nu ook.
12.40 uur Er wordt gewerkt aan het decor van vanavond. 
12.25 uur Zojuist is de tweede opdracht bekendgemaakt. Het team gaat op zoek naar vijf personen, passend in het thema van vandaag. 
We willen vanavond de volgende vijf mensen zien, elk met een eigen verhaal:
  1. Een redder in nood
  2. Iemand met hoge nood
  3. Iemand die zichzelf heeft gered
  4. Een waterrat
  5. Iemand die een overstroming heeft meegemaakt
12.10 uur De 'zandzakken' zijn gearriveerd, maar biedt het redding?
11.55 uur De oproep is duidelijk: klusjesmannen- en vrouwen, kom zo snel mogelijk naar de Brouwersstraat in Beneden-Leeuwen.
11.40 uur Teamlid Lenny belt de lijst met klussers af, maar vooralsnog zonder resultaat; niemand neemt op!
11.30 uur Voor de opdracht van vandaag gaan we 154 jaar terug in de tijd, naar januari 1861. De website Blik op Beneden-Leeuwen heeft een archief bewaard met allerlei historische gebeurtenissen waar het dorp mee te maken heeft gehad en zo ook van de watersnoodramp van 1861.
Kijk hier en hier om de pagina's te bezoeken, ze zijn absoluut de moeite waard.
11.15 uur Gisteren heeft Gelselaar maar liefst 9532 stemmen gekregen via de Omroep Gelderland-app. Mede hierdoor staat het dorp in de Achterhoek op 1 in de strijd om Mooiste plaats van Gelderland. Jij kan daar verandering in brengen, want vind jij dat Beneden-Leeuwen deze titel verdient? Download dan nu de Omroep Gelderland-app en breng je stem uit. 
Kijk hier voor meer informatie.
11.00 uur Dat Beneden-Leeuwen van een feestje houdt, is ons inmiddels wel duidelijk. En eigenlijk is dat niet zo vreemd, aangezien het team beschikt over een professioneel feestbeest in de persoon van Gerst. De huiskamervraag is dan ook: welk teamlid gaat er schuil onder dit typetje?
10.45 uur Beneden-Leeuwen is bloedfanatiek, onvermoeibaar en zit vol met ideeën. Zo zien we het graag.
10.35 uur Door weer en wind trekken onze radioverslaggevers eropuit, zoekend naar de mooiste plekjes en verhalen in het dorp dat de hele dag decor is in Zomer in Gelderland. Zo ook Reinier Vermeer, die eerder vandaag het huis bezocht van kunstenaar Ed van Heck bezocht. Later meer.
10.25 uur Beneden-Leeuwen ligt pal aan de Waal en heeft drie keer te maken gehad met watersnood. Voor de opdracht van vandaag gaan we daarom terug naar 1861.

We zien vanavond een doorgebroken dijk bij de rivier. Er is veel water, een huis in puin, inwoners die in paniek zijn en het 8-jarige meisje Johanna van Beek dat zich weet te redden. Het publiek draagt zwembandjes en reddingsvesten.

10.00 uur Het team is er al vroeg bij; ze zijn er klaar voor!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!