Nieuws

Slachtoffers homodating kijken uit naar rechtszaak

Slachtoffers homodating kijken uit naar rechtszaak
ARNHEM - Ze leerden Richard B. kennen in de kroeg of via internet, de 13 homoseksuele mannen die het slachtoffer werden van deze verdachte. Na een paar afspraakjes bleef hij bij ze slapen en ging hij er vandoor met hun pinpas en pincode. Dinsdag staat de 42-jarige Richard B. voor de rechter. Ook zijn handlanger Andrew van V. moet voor de rechtbank in Arnhem verschijnen.
Cees Wiggers uit Almere leert Richard B. kennen in een cafe op de Amsterdamse Zeedijk als ze allebei buiten staan te roken. Richard duwt hem een briefje in de hand met zijn telefoonnummer. Wiggers is gevleid, want Richard is een leuke vent. Ze spreken meerdere keren met elkaar af. Dan vraagt Richard B. of hij mag blijven slapen, want bij hem thuis wordt er geklust. Wiggers vindt het goed. Maar daar krijgt hij al snel spijt van, want zijn rekening wordt geplunderd. Mogelijk heeft Richard B. speciale software op zijn computer geïnstalleerd, waarmee hij een code voor internetbankieren heeft achterhaald.

Badkamerraampje

Wiggers is niet de enige. In totaal zouden 13 mannen het slachtoffer van beroving zijn geworden. Justitie denkt dat Richard B. daarbij hulp kreeg van de 34-jarige Andrew van V. uit Bussum. Terwijl Richard B. de nacht doorbracht met zijn slachtoffers, werd de pinpas via brievenbus of badkamerraampje doorgegeven aan Van V., die dezelfde nacht nog geld van de rekening haalde.

Scopolamine

In zeker drie gevallen zou het duo hun slachtoffers hebben gedrogeerd. Dat loopt verkeerd af voor een 53-jarige man uit Apeldoorn. Hij overlijdt. De politie gaat eerst uit van een natuurlijke dood, maar als de familie er achter komt dat er nog na zijn dood is gepind, wordt een rechercheteam opgetuigd. De politie gaat op zoek naar de man die met de pas heeft gepind. Daar zijn camerabeelden van. Maar er wordt meer onderzoek gedaan. Bij sectie wordt er in het lichaam van de overleden man scopolamine aangetroffen. Scopolamine is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om misselijkheid en braken bij reisziekte tegen te gaan. Hoge concentraties van deze stof zijn schadelijk voor de gezondheid.

Bedwelmd

Scopolamine wordt in Nederland niet of nauwelijks gebruikt als rape- of robdrug, zegt het Trimbos Instituut. Maar in Colombia wel. Daar worden naar schatting 50 duizend mensen beroofd of verkracht nadat ze zijn bedwelmd met dit verdovende middel. Hoe Richard B. en Andrew van V. aan dit middel zijn gekomen, wordt dinsdag mogelijk duidelijk tijdens de rechtszaak tegen de twee. Ook zal er antwoord op de vraag moeten komen of het duo verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van de 53-jarige Apeldoorner.