Nieuws

Gelderse motorclubs, hoe eng zijn ze eigenlijk?

ARNHEM - Overbetuwe weerde motorclub No Surrender uit een horecagelegenheid in Valburg en verhinderde de komst van Satudarah naar een Moluks centrum in Elst. Wat is er mis met die organisaties?

Wanneer is een motorclub problematisch?

De meeste motorrijders en -clubs zijn goedwillend. Slechts een klein deel wordt aangeduid als een zogenoemde Outlaw Motorcycle Gang (OMG). Dat zijn motorclubs die zich volgens politie en justitie 'boven de wet' plaatsen.
Eerder werd de term 1% -MC's gebruikt. Dat is een uit Amerika overgewaaide term, waarbij de 1 procent staat voor het kleine deel op motorevents dat de levensstijl aanhangt die bij motorrijden past, de rest is doorsnee burger. De 1 procent wordt door de betreffende clubs gebruikt als geuzenterm, maar wordt door de overheid niet meer gebruikt, om zo goedwillende motorrijders niet te stigmatiseren.

In strijd met de wet

De politie spreekt in het rapport 'Outlawbikers in Nederland' van een Outlaw Motorcycle Gang als de betreffende groep mannen:
  • affiniteit met motorrijden uitdraagt
  • een herkenbare, onderscheidende groepssymboliek heeft
  • niet vrij toegangelijk is voor buitenstaanders
en waarvan aangetoond is of verondersteld wordt
  • dat een of meerdere leden gedragingen vertonen en/of activiteiten ontplooien die in strijd zijn met de wet en/of maatschappelijke normen
  • terwijl dit gedrag en/of deze activiteiten in of uit naam van de club, of met gebruikmaking van het clubimago en/of structuur, worden uitgevoerd.

Ieder z'n eigen colour

Om de grens tussen 'ingroup' en 'outgroup' af te bakenen, maken outlaw motorclubs gebruik van herkenbare kleding en symboliek. Zo dragen ze hesjes met logo's en emblemen, zogeheten patches. Een hesje of jas met logo's heet een colour.

Hoeveel outlawclubs zijn er in Gelderland?

Volgens het meest recente rapport waren er op 15 maart 2014 vijftien outlaw motorclubs in Nederland. Daarin is sprake van een 'grote vijf': Hell's Angels, Satudarah, No Surrender, Trailer Trash en Red Devils. Eerder was er de Raad van Acht, een overlegorgaan tussen Nederlandse motorclubs, met als doel de onderlinge verstandhoudingen te verbeteren, maar die raad is in 2014opgeheven.
In Gelderland zijn elf chapters van motorclubs, waarbij aangetekend dat het clubhuis van de Hell's Angels in Barneveld is gesloten en de afdeling East Side van No Surrender dus een clubhuis zoekt.
In mei 2014 maakte het programma Dossier GLD een reportage over motorclubs in Gelderland, waarbij we voor een keer welkom waren in het clubhuis van Satudarah.

Wat zijn 't nou eigenlijk voor mannen?

Het gaat vooral om veertigplussers, blijkt uit het rapport Outlawbikers in Nederland. De gemiddelde biker is 43 jaar oud en de meerderheid (58 procent) is tussen de 40 en 54 jaar oud. Minder dan 8 procent is jonger dan 30. Liefst 97 procent heeft de Nederlandse nationaliteit.
In 2012 had 74 procent van de outlawbikers een inkomen. Ze verdienen gemiddeld 31.079 euro, minder dan het gemiddelde. Volgens de politie zijn outlawbikers actief in 'criminogene branches'. Dit zijn branches waar veel contant geld in omgaat, waarin zich veel personen bewegen die ook actief zijn in het criminele circuit of waarin zich criminele mogelijkheden zich voordoen. Voorbeelden van branches waarin ze acief zijn: horeca, beveiliging, prostitutie, motorsport, vechtsport, tattoobranche.

Driekwart is vader

16 procent is getrouwd en 73 procent heeft tenminste een kind. Ander opvallend statistiekje: 23 procent heeft geen motor en 17 procent heeft er wel een, maar mag er niet op rijden, 22 procent heeft geen motorrijbewijs. (bron: politie).

Kan ik zelf lid worden?

Met uw vers aangeschafte viercylinder en kekke lederen jackje even langs het clubhuis van een OMG en lid worden? Verwacht niet meteen open armen. De verenigingen zijn van oudsher erg militaristisch en hiërarchisch opgebouwd. Aan het hoofd staat de president. De hangaround is degene die lid wil worden. De toelatingseisen zijn vaak erg streng.

En wat als ik ze zie?

Stel, je woont in pak 'm beet Lienden of Elst en plots rijden er allemaal mannen met motoren door het dorp. Of staan bij een bankje een sigaretje te roken. Moet je dan de politie bellen? 'Nee, dat hoeft niet', zegt woordvoerder Esther Naber. 'We weten dat leden van OMG op grote schaal betrokken zijn bij, zoals dat dan heet, criminele en/of ondermijnende activiteiten. Maar als je leden van een bende ziet rijden wil dat natuurlijk niet meteen zeggen dat diegene op dat moment ook gevaarlijk is.'
'Wat wel eens gebeurt is dat bij evenementen een zogeheten colourverbod wordt ingesteld door de gemeente. Zoals een tijdje geleden in Apeldoorn. Dat gebeurt omdat uit onderzoek blijkt dat de emblemen als intimiderend worden ervaren en dat kan leiden tot vervelende situaties.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!