Nieuws

Prinses Laurentien opent nieuwe vleugel Max Planck Instituut Nijmegen

NIJMEGEN - Laurentien zet zich al jaren in voor taal en taalontwikkeling en opent vanmorgen de hypermoderne nieuwe vleugel van het Max Planck Instituut in Nijmegen.
In het nieuwe gedeelte zijn laboratoria waar met de nieuwste technieken uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar taal en taalbeleving. Dat Laurentien de openingshandeling mag verrichten is vanwege haar grote belangstelling voor taal. Zo zet ze zich al jaren in voor de strijd tegen analfabetisme en promoot ze lezen bij kinderen. Bij de opening zijn alleen genodigden en de pers welkom.
Genetisch onderzoek naar taal is een belangrijke reden voor de nieuwe vleugel. Zo hebben onderzoekers van het instituut hebben het FOXP2-gen ontdekt, het is eerste gen waarvan nu bekend is dat het betrokken is bij de menselijke taalontwikkeling.

Werken aan het ophelderen van een groot mysterie

Taalontwikkeling is op veel gebieden nog een groot wetenschappelijk mysterie: wetenschappers van het instituut denken aan de hand van genonderzoek antwoord te krijgen op een paar prangende vragen. Waarom kunnen kinderen een taal leren door er alleen maar aan blootgesteld te worden? Waarom kunnen kinderen in een paar jaar een taal leren en andere diersoorten niet? De vraag is wat een brein vatbaar maakt voor taal. Sommige van de antwoorden daarvoor liggen in de genen.
Technisch kan er veel in het instituut. Een greep uit de onderzoeksmogelijkheden: deskundigen kunnen gebruik maken van eyetracking. Daarmee worden oogbewegingen met apparatuur nauwkeurig vastgelegd. Daarnaast kunnen er hersenscans gemaakt worden, waarmee de elektrische activiteiten van het brein worden bekeken. Ook maken de onderzoekers gebruik van virtual reality, waarmee een digitale wereld gecreëerd kan worden.

Open dag eind juni

Op zaterdag 27 juni is er vanaf 10:00 een open dag bij het Max Planck Instituut voor iedereen met interesse in taal of taalonderzoek.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!