Nieuws

Radboudumc partner in vernieuwend reuma-onderzoek

Als knieën door artrose zijn aangetast, is dat pijnlijk
Het Radboudumc in Nijmegen doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar de behandeling van knieartrose met gekweekte stamcellen.
NIJMEGEN - Het Radboudumc in Nijmegen doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar de behandeling van knieartrose met gekweekte stamcellen.
Aan het onderzoek doen achttien instelingen mee in Nederland, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek moet een effectieve behandeling opleveren van deze reumatische ziekte die op dit moment nog geldt als ongeneeslijk en waarvan het eindstation voor veel patiënten uiteindelijk de plaatsing van een kunstknie is.
In Europa lijden zo'n 70 miljoen mensen aan de aandoening, waarbij het kraakbeen langzaamaan dunner en zachter wordt. Gevolg is ernstige chronische pijn en uitval van het gewricht.

Inspuiten met stamcellen

Het Radbouwumc is een van de tien ziekenhuizen waar in totaal 150 patiënten ingespoten zullen worden met stamcellen die zijn gekweekt in gespecialiseerde centra in Frankrijk, Ierland en Duitsland. Tijdens de eerste fase van het onderzoek, dat in 2014 werd afgerond, is bij achttien patiënten de veiligheid van de nieuwe therapie onderzocht. Het project wordt nu fors uitrgebreid.
In totaal doen in zes landen achttien centra mee aan het onderzoek dat door de Europese Commissie met een subsidie van 6 miljoen euro wordt ondersteund. De Nijmeegse onderzoekers die deelnemen aan het project noemen het uniek door de grootte en de manier waarop wordt samengewerkt door de leidende Europese instellingen op het gebied van reuma-onderzoek.

Nu nog ongeneeslijk

De Nijmeegse onderzoeksleider Van Lent hoopt dat het nieuwe onderzoek op korte termijn leidt tot een effectieve behandeling voor de nu nog ongeneeslijke aandoening.