Nieuws

Leerlinge uit groep 8 krijgt rijles, in een solarauto

Leerlinge uit groep 8 krijgt rijles, in een solarauto
De 11-jarige Emma uit groep 8 had vandaag een bijzondere dag op haar school 'De Rank' in Apeldoorn.
APELDOORN - De 11-jarige Emma uit groep 8 had vandaag een bijzondere dag op haar school 'De Rank' in Apeldoorn.
Ze kreeg namelijk een rijles. En niet zomaar in een auto op benzine of diesel, maar in een auto op zonne-energie.
Het team van de Technische Universiteit in Delft, dat in oktober mee gaat doen aan de World Solar Challenge in Australië, kwam maandag met de Nuna naar de Apeldoornse school. Jacco Vos, de technisch manager van het Solarteam is namelijk een oudleerling van de basisschool.

Loterij met extra lootjes

Toen Emma hoorde dat er iemand een rijles mocht hebben was ze meteen heel enthousiast en wilde ze dolgraag rijden. Alleen er zou er maar één iemand mogen en met alle jongens in de klas was dat natuurlijk moeilijk kiezen. Dus werd er geloot. Om ervoor te zorgen dat ze als winnaar uit de hoed kwam heeft Emma extra lootjes in de hoed gedaan. Toen ze er als winnaar uit kwam baalden de jongens in de klas natuurlijk.

Emma had al rijervaring

Het was overigens niet de eerste keer dat Emma achter een stuur kroop. 'Ik heb al eens gereden bij mijn vader op schoot.' De 11-jarige kroop dan ook met zelfvertrouwen achter het stuur van de Nuna. 'Ik zat erg laag bij de grond, dat was apart. Ook moest ik instappen zonder schoenen, door alle techniek. Ik vond het verder erg leuk.'
Naast de rijles gaf het team ook nog een presentatie over de auto. De wagen kan maximaal 140 kilometer per uur en zal in Australië ongeveer 90 kilometer per uur rijden. Het Solarteam heeft al 7 keer meegedaan aan een WK en is vijf keer kampioen geworden en twee keer tweede geworden.