Nieuws

PVV: onderzoeksbureau had vergunning moeten hebben

ARNHEM - Het bureau dat de integriteitsonderzoeken heeft gedaan naar de gedeputeerden in het nieuwe college, had een vergunning voor recherchebureaus moeten hebben.
Dat zegt de Gelderse PVV. De provincie nam het onderzoeksbureau Necker van Naem in Maarsbergen in de arm om integriteitsonderzoek te doen naar de 6 nieuwe gedeputeerden.
Commissaris van de Koning Cornielje zei woensdag dat hij niet wist dat het bureau een speciale vergunning nodig heeft. Hij is niet van plan om, zoals de PVV wil, hiervan melding te doen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het is voor het eerst dat de provincie Gelderland een integriteitsonderzoek liet uitvoeren naar kandidaat-gedeputeerden.
Nadat gedeputeerde Co Verdaas enkele jaren geleden in opspraak raakte na onderzoek van de PVV stelde de provincie de Dag van de Integriteit in. Die dag leverde een aantal aanbevelingen op. Sindsdien is er onder meer een gedragscode gekomen. Declaraties en gebruik van de dienstauto door gedeputeerden zijn te controleren via de website van de provincie. Ook een integriteitsonderzoek voor gedeputeerden maakt hier nu deel vanuit. 
Boven artikel: PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber (foto ANP)