Nieuws

Wijkbewoners Arnhem beslissen zelf over gemeentegeld

ARNHEM - Moet er meer groenonderhoud komen of is er meer behoefte aan een nieuwe speeltuin? Als het aan de gemeente Arnhem ligt, krijgen de wijkbewoners daar zelf meer over te vertellen.

Van Wijken weten

Donderdagmiddag heeft wethouder Martijn Leisink van financiën de Perspectiefnota 2016-2019 gepresenteerd. Daarin staat ook het plan 'Van Wijken weten'. Leisink over die dubbelzinnige titel: 'Op de eerste plaats moeten wij ons als gemeente meer rekenschap geven van wat er in wijken gebeurt. Anderzijds drukt de titel ook uit dat je als gemeente moet weten, wanneer je moet wijken. De gemeente moet de bewoners zelf de vrijheid geven en zich er niet zo tegenaan bemoeien.'

Ambtenaar in de wijk

Arnhem wil weten waaraan in de wijk behoefte is door 150 Fte's (voltijdbanen) van de ambtenaren vanuit de wijk in te vullen. Die ambtenaren zijn dus de hele week in de wijk aanwezig en gelden als aanspreekpunt voor de bewoners. Daarvoor wordt Arnhem ingedeeld in acht gebieden die nu ook al gelden voor de wijkteams rondom jeugd en volwassenen (na het overhevelen van rijkstaken naar de gemeente per 2015).

Bezuinigingen

In september vorig jaar kreeg Arnhem door herverdeling van de rijksgelden een bezuiniging van 20 miljoen euro voor zijn kiezen. De helft van die bezuiniging hoopt de gemeente bij elkaar te krijgen door de wijkgerichte aanpak. Volgens wethouder Leisink weten de bewoners zelf het beste waaraan op een bepaald moment behoefte is. Martijn Leisink: 'Als u zelf in uw eigen woonwijk rondloopt, zult ook u wel eens het idee hebben, het is mooi dat de gemeente dit doet, maar van mij had dit niet per se vandaag gehoeven. En dat zijn de besparingen waarnaar je op zoek bent.'

Proefdraaien

In juni en juli van dit jaar wordt de Perspectiefnota 2016-2019 voorgelegd aan de gemeenteraad van Arnhem. Dan volgt ook de nadere uitwerking van het plan 'Van Wijken weten'. Vanaf 2017 wordt wijkgerichte aanpak geïntroduceerd maar vanaf 2016 en mogelijk zelfs dit jaar gaat de gemeente in enkele wijken al 'proefdraaien' met de nieuwe werkwijze.