Nieuws

Burgemeester Alberse bleef lang overeind, maar struikelde toch

Burgemeester Alberse bleef lang overeind, maar struikelde toch
Bijna 9 jaar was Hans Alberse (PvdA) burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek.
GENDRINGEN - Bijna 9 jaar was Hans Alberse (PvdA) burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek.
Hij overleefde vorig jaar een motie van wantrouwen, maar stapte zondag zelf op na een kritisch rapport over de verziekte bestuurscultuur in zijn gemeente.
Alberse was van 1994 tot 2001 wethouder van Rheden en vervolgens vier jaar lang burgemeester van de gemeente Lingewaal. In mei 2006 ging hij aan de slag als burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek. Hij nam daar het stokje over van Herman Kemperman, die na de fusie tussen Gendringen en Wisch, op 1 januari 2005 waarnemer werd in de nieuwe gemeente Oude IJsselstreek. Het duurde overigens ruim een jaar voordat de gemeenteraad bij Alberse uitkwam, want het lukte maar niet een geschikte kandidaat te vinden. Er was zelfs een tweede procedure voor nodig. 

Smaad

In juni 2014 kwam de positie van Alberse onder druk te staan, nadat oud-wethouder Jelle Berens aangifte tegen hem deed wegens smaad. Volgens Berens had Alberse zijn goede naam en eer aangetast door in een persbericht te zeggen dat hij vertrouwelijke informatie had gelekt. De SP diende daarop een motie van wantrouwen in tegen Alberse, maar die kreeg alleen steun van D66. Het Openbaar Ministerie besloot de burgemeester vervolgens na onderzoek niet te vervolgen voor smaad.

Kritisch rapport

Twee weken geleden verscheen er een kritisch rapport (pdf) over de bestuurscultuur in de gemeente Oude IJsselstreek. Oud-staatssecretaris Annelies Verstand schreef daarin dat er al 10 jaar veel tegenstellingen bestaan en dat deze conflicten onopgelost blijven. Op basis van 55 gesprekken trok ze de conclusie dat er weinig eenheid is binnen het college van burgemeester en wethouders. Alberse herkende zich niet in de aantijgingen en liet een onderzoeksbureau het rapport beoordelen. Dat concludeerde dat het stuk 'onvoldoende kwaliteit en nauwelijks toegevoegde waarde heeft'.

Vertrek

Vorige week donderdag werd bekend dat de gemeenteraad van Oude IJsselstreek vanwege de verziekte bestuurscultuur een nieuw college wil. De wethouders besloten op te stappen zodra de vervangers bekend zijn, maar Alberse liet een dag later weten te willen blijven. Zondag kwam hij terug op zijn beslissing en maakte hij in een open brief (pdf) aan de gemeenteraad zijn vertrek bekend. 'Het bestuurlijk klimaat is de afgelopen tijd veranderd. Ik concludeer dat het tijd is om plaats te maken voor een opvolger', aldus de burgemeester in zijn schrijven. 'Een persoonlijk drama, maar ook een verstandig besluit', waren kort daarna de eerste reacties in de gemeenteraad.
Alberse draagt zijn taken woensdag over aan de locoburgemeester en vicevoorzitter van de gemeenteraad. Commissaris van de Koning Cornielje heeft ingestemd met de beslissing van de PvdA'er en zal in overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad zo snel mogelijk proberen te voorzien in een waarnemend burgemeester.