Nieuws

Gemeente laat taken liggen, kerkvrijwilligers rennen zich rot

ARNHEM - Er wordt vaker een beroep gedaan op kerken nu gemeenten verantwoordelijk zijn voor de zorg.
Dat zegt Carla van der Vlist van Kerk in Actie. 'Kerken zijn actiever in de samenleving. Dat is een trend die al langer gaande is. Ook vanwege de crisis, maar zeker met de opkomst van de participatiesamenleving willen ze hun taak wel spelen en wordt er vaker een beroep op ze gedaan.'
De kerken helpen vooral ouderen met kleine taken die de overheid laat liggen, zoals een kopje koffie drinken, wandelen en een boodschapje doen, maar ze hebben bijvoorbeeld ook projecten om mensen te helpen met schulden.
In een aantal plaatsen kloppen gemeenten aan bij de kerken met de vraag of zij een bijdrage kunnen leveren. Het gaat dan vooral om vrijwilligers. 'Kerken zijn daar best zorgvuldig in om dat af te wegen. Ze vinden wel dat de overheid gewoon zijn eigen verantwoordelijkheid moet blijven pakken en een schild voor de zwakken moet zijn. Ze willen aanvullend wel wat doen en doen dat ook van harte, maar het is niet zo dat ze die taak willen overnemen', zegt Carla van der Vlist. Volgens haar zitten er zitten wel grenzen aan de hulp die kerken kunnen bieden.