Nieuws

'Vogels raken van de leg en muizen worden muurbloempjes'

WAGENINGEN - Nachtelijke verlichting kan grote gevolgen voor de natuur hebben.
Dat concludeert het Nederlands Instituut voor Ecologie en de Wageningen University in onderzoek naar licht in de natuur.
'Opvallend is dat dieren anders reageren op verschillende kleuren licht, het onderzoek wordt gedaan met groen, rood en wit licht. Door de kleur van bijvoorbeeld straatlantaarns aan te passen, kun je ze wellicht hun natuurlijke nachtleven teruggeven', zegt hoofdonderzoeker Kamiel Spoelstra van het NIOO. Om dat te doen kijken de onderzoekers naar het effect van verschillende kleuren licht op allerlei groepen dieren en planten, niet op slechts een enkele soort.

Slome bosmuizen

Koolmezen leggen eerder eieren onder wit en groen licht. Rood licht heeft niet veel uitwerking op hen. De dwergvleermuis wordt een stuk actiever van het licht. Doordat er insecten op het licht afkomen, heeft de dwergvleermuis een nachtelijke snack bij de lantaarnpalen. De dwergvleermuis is snel en beweeglijk en durft daarom in het volle licht te jagen. Andere langzamere soorten blijven juist wat verder van het licht vandaan. Die zijn bang om zelf opgepeuzeld te worden. De bosmuizen worden juist weer hartstikke sloom van kunstlicht in de natuur. Ze kunnen daardoor minder voedsel verzamelen.

Natuurvriendelijker

Doel van het onderzoek is uiteindelijk om buitenverlichting natuurvriendelijker te maken. Op nog maar weinig plekken in Nederland is het 's nachts echt donker. Zelfs vanuit de ruimte is dat te zien. Onderzoekers en vrijwilligers verzamelden samen gegevens op acht testlocaties in Gelderland en Drenthe. Rijen lantaarnpalen met wit, rood of groen licht en een controlerij zonder lampen staan aan de rand van daarvoor nog onverlicht bosgebied.

Project verlengd

Het project is met drie jaar verlengd, omdat tijdens het onderzoek duidelijk werd dat niet iedere diersoort zo snel reageert. Sommige effecten komen pas na langere tijd aan het licht.