Nieuws

Noodlijdend V&D zit al 120 jaar in Gelderland

ARNHEM - V&D hoeft voorlopig niet te vrezen voor uitzetting en faillissement.
De uitspraak in een rechtszaak tegen het warenhuis is uitgesteld. De verhuurder, die betaling van de huur of uitruiming van 4 panden eiste, geeft V&D meer tijd om tot een oplossing te komen.
'Maar V&D is hoe dan ook een aflopende zaak', zegt hoogleraar E-Commerce Cor Molenaar. Hij ziet maar één oplossing: de stekker eruit. Bij alle vestigingen. In dat geval eindigt 120 jaar winkelgeschiedenis in Gelderland.
De zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann waren eind 19e eeuw actief in het Amsterdamse zakenleven. In 1887 richtten ze het warenhuis Vroom en Dreesmann op. Nijmegen was in 1895 de eerste vestiging buiten de Randstad, na Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Arnhem volgde een jaar later met een filiaal. Destijds werden de vestigingen geleid door katholieke familieleden van de zwagers. Tegenwoordig zijn er nog vijf filialen in Gelderland: in Arnhem, Nijmegen, Ede, Apeldoorn en Doetinchem.

Aapjes, koekjes en karnemelkzeep

Wie V&D zegt, zegt de bimbobox. De automaat met de aapjes zorgt voor veel nostalgische gevoelens. Bijvoorbeeld bij oud-medewerker Bertie van Dijk-Kersten. Ze werkte 52 jaar geleden als meisje van 16 op de speelgoedafdeling van V&D Nijmegen. 'Ik mocht helpen bij de koekjes, die afdeling was precies bij de trap naar beneden, in het midden van die trap stond de machine met aapjes. Ik heb wat kinderen ervan zien genieten.'
Ook mevrouw Annie Hartgers van der Plas uit Apeldoorn denkt met weemoed terug aan haar tijd bij V&D. 'Ik werd Tweede Kerstdag 1963 15 jaar en toen ben ik per 1 januari 1964 aangenomen bij Vroom & Dreesmann. Daar heb ik bijna 5 jaar met plezier gewerkt. We hebben 2 keer geen opslag gekregen omdat het slecht ging. Toen al! Er werd een machine geplaatst en toen moest ik in klederdracht stukjes Karnemelkzeep in doosjes doen en dan verkopen. Ik heb zelf ook nog een stukje zeep bewaard uit die tijd.'

6,4 miljoen Gelderse bezoeken per jaar

De tijd van Karnemelkzeep is voorbij, in de harde werkelijkheid van nu kan je van nostalgie je huur niet betalen. Voor de vijf Gelderse vestigingen is het dus billenknijpen.
De V&D in Nijmegen is de oudste Gelderse vestiging. Er werken 139 mensen, zij bedienen gemiddeld 1,8 miljoen bezoekers per jaar. Vroeger was het pand statig, maar het vergissingsbombardement in de Tweede Wereldoorlog maakte as van het gebouw. Na een noodwinkel op Plein'44 ging het huidige pand open. Over de schoonheid ervan wordt getwist, feit blijft dat het uitzicht vanaf La Place op Nijmegen onovertroffen is.
Het uitzicht van het dak van V&D in Nijmegen, 1977. Foto: Regionaal archief
De vestiging in Arnhem ging in 1896 open. Er werken 132 mensen. De bezoekcijfers zijn vergelijkbaar met die van Nijmegen: 1,8 miljoen per jaar. Arnhem geldt als een goedlopende vestiging. Na het vertrek van de Bijenkorf zou een leeg winkelpand aan het Johnny van Doornplein een volgende klap zijn voor Arnhem. Evenals in Nijmegen wordt ook het Arnhemse pand verhuurd door IEF Capital, het bedrijf waarmee de keten nu in de clinch ligt.
De vestiging in Doetinchem werd pas in 2007 geopend. Dat had alles te maken met Huls, het laatste zelfstandige overgebleven warenhuis in Nederland. Vanaf 1919 zat het in de Hamburgerstraat, maar in 2006 kon het familiebedrijf zich niet meer handhaven. In hetzelfde pand ging V&D verder. Het bedrijf krijgt in Doetinchem ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar.
In Apeldoorn zit V&D vanaf 1926. Het bedrijf heeft niet altijd in het huidige pand aan de Hoofdstraat gezeten, maar ook op andere plekken. De huidige bedrijfsleider weet wel te vertellen dat er in de loop der jaren ontzettend veel aan het pand gebeurd is. V&D in Apeldoorn trekt 1 miljoen mensen per jaar, daar zijn 84 medewerkers bij betrokken. Het pand wordt, evenals de vestiging in Deventer, gehuurd door Elizen Vastgoed.
In Ede is het warenhuis vanaf 1998 actief. De feestelijke opening is in winkelcentrum Hof van Gelderland, maar daar zal V&D slechts drie jaar blijven. Vanaf 2001 is V&D gevestigd in winkelcentrum Achterdoelen. Het pand in Ede trekt 600.000 bezoekers per jaar, er werken 38 mensen. De verhuurder is Vandenbrink Onroerend Goed.
Foto: Regionaal Archief Nijmegen