Nieuws

'Afluisterapparatuur jihadverdachten Arnhem bij huiszoeking geplaatst'

ARNHEM - Bij de woningen van twee Arnhemse jihadverdachten is afluisterapparatuur gevonden.
Hun advocaat Serge Weening vermoedt dat de apparatuur is geplaatst tijdens een huiszoeking.
Bij de twee buren van elkaar werd vorige week donderdag door de politie een inval gedaan. Niemand werd gearresteerd. Zaterdag zagen de verdachten dat er zand op het tegelterras in de tuin lag, wat deed vermoeden dat een tegel recentelijk was opgetild. Onder de steen lag een doos van waaruit een draad naar het raamkozijn liep, met daaraan een microfoon.
De verdachten belden hun advocaat over de vondst. Op verzoek van Weening brachten ze de de gevonden waar langs. Het bleek om afluisterapparatuur te gaan.

'Ze waren er stil van'

Weening heeft de apparatuur inmiddels teruggegeven aan de politie. Die was volgens hem blij dat ze de spullen terug had. 'Ze waren er een beetje stil van', lacht de advocaat. 'Ze hebben min of meer bevestigd dat het van hen was.'

Voor het eerst

Voor de advocaat is het de eerste keer dat hij zoiets meemaakt: 'Er wordt vaak afgeluisterd in grote strafzaken, maar meestal zien we niet hoe. Nu wel.' Hij noemt de actie van de opsporingsdienst knullig.
Grote bunder door AIVD, bij een broeder in Arnhem is een opnameapparatuur van AIVD onder de tegel gevonden. pic.twitter.com/4RSFYVJuhw
— آبو صبر الخراساني (@masoodnejrab)
Foto: archief