Nieuws

'Aantal doden door brand kan met 80% stijgen onder bejaarden'

APELDOORN - Het aantal ouderen dat omkomt door brand zal fors gaan stijgen als er geen maatregelen worden genomen.
Dat zegt de Brandweeracademie. Die heeft becijferd dat er zonder maatregelen over 15 jaar 80 procent meer ouderen omkomen door brand.
Er wonen steeds meer ouderen, mede door de vergrijzing, zelfstandig. Dat betekent volgens de Brandweeracademie onder meer dat ze ook zelfstandig moeten kunnen vluchten. Maar dat is in de praktijk niet altijd mogelijk.

Oefening niet vlekkeloos

Zo liep een ontruimingsoefening in wooncomplex De Wilgenpas in Westervoort maandagochtend in de soep, doordat ouderen met hun rollator strandden bij de trap.
De senioren moesten na een brandmelding binnen 3 minuten buiten staan, maar dat lukte niet. 'Veel mensen hier zijn slecht ter been en hebben een rollator. Ze kunnen daardoor niet van de brandtrap af en met de lift mag je niet. Dus ik hoop maar dat er nooit brand uitbreekt', sprak een bewoner. Ook het alarm slaan en elkaar waarschuwen, nam meer tijd in beslag dan verwacht.

Nationale Brandpreventieweken

De oefening in Westervoort werd gehouden in het kader van de Nationale Brandpreventieweken. De brandweer heeft dit jaar als thema: 'Wat doe jij bij brand? Vluchten moet je oefenen!' en richt zich vooral op thuiswonende senioren. Onder hen vinden relatief veel woningbranden plaats. Van de 20 doden in het 1e kwartaal van dit jaar waren 8 personen ouder dan 65 jaar.