Nieuws

Politie legt beslag op veel geld en goederen bij invallen

ARNHEM - De politie heeft dinsdag in Gelderland veel geld en goederen in beslag genomen in een groot witwasonderzoek.
Op twintig adressen werden er invallen gedaan. Er zijn vier arrestaties verricht.

Bijna 300 man op de been

Aan de actie deden zo'n 275 agenten, militairen en medewerkers van het Openbaar Ministerie mee. Zij vertrokken dinsdagochtend vanaf de kazerne in Schaarsbergen. De militairen werden ingezet om verborgen ruimtes op te sporen.

Hennepteelt zou 25 miljoen euro hebben opgeleverd

De actie was het sluitstuk van een onderzoek met de naam 'Fiorino', dat begon in 2013. De politie heeft 9 verdachten op het oog, drie man zouden daarin de spil vormen en zijn aangemerkt als hoofdverdachten.
De illegale hennepteelt zou zo'n 25 miljoen euro hebben opgeleverd. Een deel van het geld zou in auto's met geheime ruimtes naar Turkije zijn gesmokkeld. De verdachten maakten volgens de politie gebruik van Blackberry's omdat die moeilijk af te luisteren zijn.

Invallen in Gelderland en Turkije

In totaal zijn dinsdag in heel Nederland op 20 locaties invallen gedaan. Volgens de politie ging het om adressen in onder meer Arnhem, Velp, Oosterbeek, Zutphen, Apeldoorn, Duiven en Haaksbergen.
Op drie adressen werden hennepkwekerijen of restanten daarvan gevonden. Daarbij werden twee arrestaties verricht. Ook werden twee personen aangehouden die volgens de politie in het bezit waren van een vuurwapen.
Tegelijkertijd werd in Turkije op drie adressen binnengevallen.

Veel geld en goederen in beslag genomen

De actie richtte zich vooral op het zoeken naar informatie, gegevensdragers en geld. Er werd beslag gelegd op drie woningen, 11 verschillende voertuigen waaronder luxeauto’s, een caravan, een boot en de inhoud van een kluis. Ook werden grote hoeveelheden geld in beslag genomen.
Om hoeveel geld het gaat kon de politie nog niet zeggen. Het onderzoek wordt de komende dagen voortgezet.