Nieuws

'Rivierenland' helpt in noorden

TIEL - Medewerkers van waterschap Rivierenland helpen dit weekeinde in het noorden van het land met de inspectie en controle van de dijken.
De waterschappen in Friesland en Groningen hadden dringend om hulp gevraagd. Waterschap Rivierenland beheert vrijwel het hele stroomgebied van de grote rivieren in Nederland. Het schap heeft veel ervaring met dijkbewaking wegens hoogwater.
De gemeente Nijmegen heeft zaterdag de Waalkade afgesloten voor het verkeer in verband met het hoogwater. Maandagochtend worden naar verwachting de coupures in de kademuur gedicht met schotten en paardenmest.
Een terras op de Waalkade wordt zaterdagmorgen ontruimd.
In Tolkamer wordt de Europakade klaar gemaakt voor hoogwater. De gemeente Rijnwaarden haalt alvast bloembakken en bankjes weg, zodat de kade snel kan worden afgesloten.
Verwacht wordt dat de Rijn maandag de hoogste stand van 14,50 meter boven NAP bereikt. In Arnhem en Tiel zijn de Rijn- en Waalkades al afgesloten. Een deel van de lage Rijnkade in Arnhem staat inmiddels onder water.
Rijnkade afgesloten

De waterschappen zijn extra alert, maar ze verwachten geen problemen vanwege de hoge waterstand. Mensen van wie de auto moet worden weggesleept, kunnen rekenen op een boete van 75 euro. De gemeente Tiel heeft donderdagavond al 30 auto's versleept van het parkeerterrein op de kade.
De brandweer heeft donderdagmiddag drie pony's weggehaald uit de uiterwaarden bij Niftrik. De dieren werden uit voorzorg gered in verband met de stijgende Maas. Bij de actie is een bootje uit Maasbommel ingezet. De dieren maken het goed.
Vanwege de hoge waterstand is het Looveer tussen Huissen en Loo sinds vrijdag 19.00 uur uit de vaart.
(Foto's van Dave van Hattem, Tonny Hoevers en Ans Minor)
In een aantal provincies om ons heen is al dijkbewaking ingesteld of zijn nooddijken aangelegd. Zo zijn in Overijssel bij de stuw bij Archem in de Regge al zandzakken neergelegd en is in het Westelijk Rivierengebied net buiten de provincie al permanente dijkbewaking ingesteld.
In Gelderland is het nog niet zo ver, maar zijn al wel diverse weilanden onder water gelopen. Het water staat zo hoog omdat er in de afgelopen dagen veel regen is gevallen en de grond verzadigd is, waardoor het water niet weg kan.

Tip ons!

Zijn bij u de gevolgen van het weer ook zichtbaar? Tip ons dan via omroep@gld.nl of Twitter met hashtag #stormgld.