Nieuws

'Ook weinig fijnstof kan al dodelijk zijn'

NIJMEGEN - Blootstelling aan fijnstof in lage concentraties is levensgevaarlijk.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat maandag is gepubliceerd.
Afgelopen zomer werd duidelijk dat fijnstof in kleine concentraties kankerverwekkend is, maar fijnstof kan acuut dodelijk zijn voor mensen met hartklachten en een aandoening aan de luchtwegen. Dat bevestigt toxicoloog Paul Scheepers aan het Nijmeegse Radboudumc tegen Omroep Gelderland.

7 maanden korter leven

Wie langdurig wordt blootgesteld aan fijnstof, heeft een grotere kans eerder te overlijden, zegt Scheepers. 'Het gaat dan om een kortere levensduur met 7 maanden. Vooral ouderen zijn een risicogroep', zegt Scheepers.
Zelfs concentraties onder de officiële Europese norm zijn schadelijk. Scheepers vindt dat de normen moeten worden aangescherpt.

Auto's, trucks en fabrieken

Fijnstof is de verzamelnaam voor deeltjes die zo klein zijn dat we ze inademen. Auto's en vrachtverkeer verspreiden fijnstof, maar fabrieken ook. In Gelderland is de regio Nijmegen een risicogebied door de vele files en de fijnstof die wordt verspreid door de zware industrie in het Duitse Ruhrgebied.
Onderzoek van de GGD wees eerder uit dat blootstelling aan fijnstof inwoners van Gelderland een jaar van hun leven kost.