Nieuws

Heeft Foppen zorgvuldig gewerkt?

Heeft Foppen zorgvuldig gewerkt?
HARDERWIJK - Volgens voedselveiligheidsdeskundigen had visfabrikant Foppen uit Harderwijk veel zorgvuldiger met zijn zalm om moeten gaan.
Dat zeggen deskundigen tegen Omroep Gelderland na het bestuderen van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de salmonellabesmetting van 2012. 23.000 mensen die de met salmonella besmette zalm aten werden ziek, vier mensen overleden.
Vorige week kwam het rapport naar buiten. Daarin was vooral veel kritiek op de NVWA. Foppen werkte binnen de normen, maar volgens de deskundigen had Foppen veel zorgvuldiger moeten werken.

Ongekoelde schalen

Microbioloog Rijkelt Beumer en voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer vinden het zeer onzorgvuldig dat schalen met een hygiënisch probleem ongekoeld in een ruimte worden opgeslagen. Zeker met de zomerse temperaturen in Griekenland waar de fabriek stond was dit een broeinest voor bacteriën. Ook omdat gewassen en vuile voorwerpen bij elkaar in één ruimte stonden. Daarbij hadden de schalen een glad oppervlak, maar de zijkanten waren open en daar zaten allerlei gaatjes in waar bacteriën zich in kunnen nestelen.
Volgens de Onderzoeksraad ging Foppen ervanuit dat bij het schoonmaken van de schalen de bacteriën ook weg waren. 

'Normen Foppen klungelig'

De normen die Foppen hanteert worden door de microbioloog klungelig genoemd. Hoewel Foppen zich volgens de Onderzoeksraad aan de regels houdt, zouden de gehanteerde normen volgens Rijkelt Beumer voor een goede voedselveiligheid veel lager moeten liggen. Net als de raad geeft ook Beumer aan dat er direct actie ondernomen had moeten worden bij de regelmatige verhoogde enterowaarden. Beumer geeft verder aan dat de procedure van het bemonsteren onvolledig en onjuist vermeld staat in het rapport.

'Openstaan deuren is een doodzonde'

Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer noemt het regelmatig openstaan van deuren van de expeditie- en opslagruimte een doodzonde. Door werkzaamheden stonden tijdens de zomervakantie de buitendeuren regelmatig open in verband met onderhoudswerkzaamheden. Op dezelfde pagina in het rapport is te lezen dat de omgeving van de fabriek last had van ongedierte. Van reptielen en vogels is bekend dat zij drager kunnen zijn van salmonella.  En de Onderzoeksraad sluit dan ook niet uit dat de besmetting is ontstaan door contact met ontlasting van dieren. Met open deuren wordt deze kans alleen maar vergroot concludeert Velzeboer. Verder staat het Griekse bedrijf in een gebied waar geen riolering is en geen veilig drinkwaterleidingwerk. Dit is volgens Velzeboer vragen om problemen in dergelijke subtropische omstandigheden.

Foppen: gebeurt niet nog een keer

Visfabrikant Foppen zal niet uit Griekenland vertrekken met de fabriek en zegt in een reactie dat alle maatregelen getroffen zijn om te garanderen dat een dergelijke uitbraak niet nog een keer gebeurt. Foppen wil niet reageren op de kritiek van de microbioloog op de bedrijfsnormen van Foppen wat betreft de hygiëne.

Verschillende tekortkomingen

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft nog niet gereageerd op het rapport. De minister meldde in mei dit jaar wel dat visfabrikant Foppen de afgelopen 3 jaar 11 keer is gecontroleerd door de NVWA. Tijdens deze controles zijn verschillende tekortkomingen geconstateerd. Deze tekortkomingen hadden betrekking op hygiëne en bouwkundige aspecten, op het voedselveiligheidssysteem en op de naleving van microbiologische criteria. Er zijn uiteindelijk 6 waarschuwingen uitgedeeld en er is één boeterapport opgemaakt. 

Geen strafrechtelijk onderzoek

Het Openbaar Ministerie heeft onlangs al laten weten geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar visfabrikant Foppen. Op 23 januari staat er in de Tweede Kamer een debat gepland waarbij de rol van de NVWA besproken zal worden. Hierbij zal ook het rapport van de Onderzoeksraad aan de orde komen.
Salmonella in zalm Foppen
Lees verder