Nieuws

Oud-wethouders Lingewaard negeren rapport-Pop

BEMMEL - Oud-wethouders Theo Janssen en Frans Schut zijn beiden lijsttrekker voor hun partij (respectievelijk Lingewaard.NU en B'06L2000) bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.
De lokale politiek was juist geadviseerd om de kieslijsten te verversen en raadsleden voor te dragen die goed met elkaar kunnen omgaan. In het zogenoemde rapport-Pop stond dat het niet slim is om oud-raadsleden of oud-wethouders naar voren te schuiven.

Rapport Pop

Oud-burgemeester Jaap Pop was door waarnemend burgemeester Steven de Vreeze gevraagd om de politiek-bestuurlijke verhoudingen te 'verkennen'. De Lingewaardse fractievoorzitters hadden zelf om het onderzoek met aanbevelingen gevraagd. In het rapport stond verder dat in en rond 'de gemeenteraad van Lingewaard op een respectloze manier met elkaar wordt omgegaan'. En dat er een cultuur heerst van angst en wantrouwen.

Poppetjes in plaats van inhoud

In het rapport (rapport als PDF-bestand) werden harde noten gekraakt over Lingewaard. Rancuneuze raadsleden zouden teveel over personen praten en te weinig over zaken. Daardoor is het raadswerk minder aantrekkelijk geworden. 'Als er een voorstel komt van de een is de ander tegen, alleen al vanwege de voorsteller. Over inhoud wordt niet gesproken', aldus Pop. De houding van toenmalige oppositiepartijen Lingewaard.NU en B06-L2000 ten tijde van de bestuurscrisis werd door Pop als voorbeeld gesteld van de respectloze manier waarop er met mensen wordt omgegaan in de Lingewaardse raad.

Bonnetjesaffaire en trolleydebat

Frans Schut en Theo Janssen sneuvelden als wethouders in juni 2012 toen andere coalitiepartijen het vertrouwen hadden opgezegd. De gemeente belandde in een bestuurscrisis na tumultueuze raadsvergaderingen over het doortrekken van de Arnhemse trolleylijn. Tegelijkertijd speelde toen de bonnetjesaffaire rondom het declaratiegedrag van toenmalig burgemeester Harry de Vries

Reactie Frans Schut

'Je moet inderdaad uitkijken wie je op de lijst zet. Als je het verleden niet kan vergeten, dan moet je niet terugkeren', aldus Schut. Die Pop hier persoonlijk over heeft gesproken en voorlegde helemaal niets verkeerd te hebben gedaan. 'Het rapport en die aanbevelingen hebben wij als partij dus naast ons neergelegd. We willen graag weer de gemeente besturen en dat moet samen. De financiële problemen zijn mede dankzij ons verholpen en met wat er vanuit Den Haag op ons afkomt, heb je vakbekwame bestuurders nodig. Dat kan een fris iemand van 24 niet aan zonder hulp van een wat ouder iemand met ervaring.'
Volgens Schut is het de vraag is of de echte schuldigen van de crisis kunnen en moeten terugkeren. Frans Schut was in 2010 ook lijsttrekker van B06-L2000. Die partij behaalde toen een grote verkiezingsoverwinning en werd de grootste fractie van Lingewaard. Toen het vertrouwen in Schut werd opgezegd was de wethouder zelf op vakantie. Hij liet desgevraagd weten het gevoel te hebben dat hij 'met de mes in de rug' was aangevallen.

Reactie Theo Jansen

'If you can't stand the heat, stay out of the kitchen. En ik ben altijd in die keuken blijven staan!' reageert Janssen. 'Ik ben afgetreden vanwege een vertrouwenskwestie. Er is destijds gewoon een ordinaire coup gepleegd. Maar het echte gedonderjaag en moddergooien is pas na mijn aftreden begonnen.' En dus voelt Janssen zich niet aangesproken door het rapport van Jaap Pop.
Janssen verwijst naar een uitspraak van Pop toen zijn rapport in de raad werd behandeld. 'Toen zei hij: de hoofdrolspelers van toen doen er goed aan om niet terug te keren, goed functionerende raadsleden daargelaten.'
Theo Janssen was in 2010 lijstaanvoerder van de partij Lingewaard.NU. Met het credo 'Duidelijk, Doelgericht en Eerlijk!' wil hij volgend jaar dus opnieuw zijn partij in de verkiezingen vertegenwoordigen.

Nieuwe burgemeester

Inmiddels is Marianne Schuurmans-Wijdeven als nieuwe burgemeester aangetreden. Ze was burgemeester van Millingen aan de Rijn en neemt het stokje over van waarnemend burgemeester Steven de Vreeze.
Op 19 maart 2014 kiezen de inwoners van Lingewaard, net als in de rest van Nederland, een nieuwe gemeenteraad.