Nieuws

Hoe bescherm ik mijn kind tegen digitale kinderlokkers?

ARNHEM - De mogelijkheden van het internet zijn eindeloos, maar het world wide web brengt ook gevaren met zich mee.
Zo zijn er mensen die online in contact proberen te komen met kinderen. Dit heet grooming.
Deze digitale kinderlokkers benaderen hun slachtoffers meestal via social media. Ze doen zich voor als iemand anders en proberen met mooie praatjes het vertrouwen te winnen van het kind. Als dat lukt, worden de slachtoffers aangespoord tot seksueel gedrag, bijvoorbeeld voor de webcam. Het uiteindelijke doel is meestal een ontmoeting met het kind om het seksueel te misbruiken.
In dit filmpje wordt ook uitgelegd wat grooming is:

Digitale kinderlokker misbruikte ook Gelderse meisjes

Woensdag werd bekend dat een man van 48 uit Cuijk via internet zo'n 300 meisjes, onder wie ook Gelderse, zou hebben verleid tot seksuele handelingen. Op zijn computer zijn ruim 26.000 filmpjes en 144.000 foto's van seksuele handelingen met minderjarige meisjes aangetroffen.

Hieronder 9 tips tegen digitale kinderlokkers:

1. De 'cyberlokker' is op zoek naar zijn prooi via de bekende chat- of profielsites. Wees daar dus extra alert.
2. Zet je Hyves- of Facebookprofiel op 'privé' zodat alleen jouw vrienden je berichten en foto's kunnen zien.
3. Geef nooit persoonlijke gegevens aan mensen die je niet kent.
4. Denk goed goed na voordat je iemand een foto of video van jezelf stuurt. Wanneer ze eenmaal op internet staan, krijg je ze er moeilijk af. Slachtoffers van 'cyberlokkers' worden vaak met beeldmateriaal gechanteerd. Ze dreigen dan foto's of video's online te zetten of te verspreiden.
5. Als iemand je blijft lastigvallen, kan je die persoon blokkeren en verwijderen. Je kunt hem of haar ook melden bij de afdeling 'Abuse' of 'Misbruik' van de chatprovider. Dan kunnen zij stappen ondernemen.
6. Spreek niet zomaar af met iemand die je online hebt ontmoet. Als je toch afspreekt, doe dit dan op een drukke plek. Wissel telefoonnummers uit en neem bij de eerste afspraak een vriend(in) mee. Vertel ook je ouders of een andere volwassene die je vertrouwt, waar je naartoe gaat.
7. Ga nooit in op bedreigingen! Neem een volwassene in vertrouwen en bespreek wat je is overkomen.
8. Kinderen die toch online zijn lastiggevallen, kunnen dit melden via 'Help Wanted' of het 'Meldpunt Kinderporno op internet'. Ook kan je op je computer een speciale meldknop installeren voor als er iets vervelends gebeurt op internet.
9. Ouders kunnen op de computer ook filters instellen, bijvoorbeeld op chatsites. Kinderen kunnen dan niet zomaar met onbekenden praten, maar moeten eerst vragen of dat mag.

Maximaal 2 jaar cel

Grooming is strafbaar. Een digitale kinderlokker kan worden vervolgd als hij of zij een voorstel doet een kind te ontmoeten met het doel het seksueel te misbruiken, of voorbereidingen treft voor zo'n afspraak. Een groomer kan maximaal 2 jaar celstraf krijgen.