Nieuws

Expositie belicht 50 jaar popcultuur Nijmegen

NIJMEGEN - Jazzcat Chet Baker in de Stella Kelder, Pink Floyd in het Kolpinghuis, alle grote namen die in de jaren '80 De Vereeniging aandeden en de megaconcerten in het Goffertpark: Nijmegen kent een boeiende geschiedenis als het gaat om popconcerten, om nog maar te zwijgen van de roemruchte bands en artiesten die de stad heeft voortgebracht.
Het is allemaal de zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Marienburgkapel van 28 september tot en met 4 februari 2014. 
De stad veranderde in de jaren '60 van een brave katholieke provincieplaats in een roerige studentenstad met de 'Karl Marx Universiteit', zoals de Katholieke Universiteit in de volksmond ging heten. En met die toenemende invloed van de progressieve studenten werd ook het culturele aanbod progressiever. 
De expositie 'My Generation, een halve eeuw Nijmeegse popcultuur' geeft een beeld van die 'volwassenwording'. Van de komst van grote namen als Chet Baker en Pink Floyd die speelden in kleine kelders of het Kolpinghuis, niet bepaald een poptempel. Vanuit jongerencentra en studentenverenigingen ontstonden nieuwe podia in de Waalstad: Diogenes, Doornroosje, 042, de HBO Soos. Beginnende grote namen traden er op: Herman Brood en Joy Division, lokale 'grote' namen als Bazooka, De Bips en Tedje en de Flikkers, jawel. Maar ook Nijmegens misschien wel bekendste bard Frank Boeijen werd groot op die kleine podia. Nijmegen leverde in de persoon van de te vroeg overleden Pé Hawinkels een schrijver van pakkende popteksten en -gedichten.
Inmiddels staat Nijmegen stevig op de muzikale kaart met grote optredens en festivals in het Goffertpark en kleinschaliger evenementen rondom de Vierdaagsefeesten en de intieme Music Meeting. Te veel om op te noemen.
De duik in het verleden kan genomen worden van dinsdag t/m zaterdag van 11:00-17:00 uur en op koopzondagen van 12:00-17:00 uur.